P.M. | 23. 12. 2022, 17:22

V le nekaj mesecih sta izgubili oba starša: “Mami sem obljubila, da bom pazila na sestrico”

Simbolična fotografija.

Profimedia

Zgodba sestric Eve in Mie, ki sta po smrti staršev ostali brez vsakršne pomoči, je do srca ganila mnoge Slovence in Slovenke.

Njuno žalostno zgodbo so objavili na Valu 202 v okviru projekta Botrstvo. 22-letna študentka Eva in 7-letna Mia sta v le nekaj mesecih izgubili očeta in mamo. Eva je prevzela vso skrb za mlajšo sestrico, poleg tega so jima ostali tudi dolgovi in negotovost, kako preživeti v prihodnjih letih.

Eva, ki je zagovarjala diplomo le nekaj dni pred mamino smrtjo, si želi nadaljevati zahteven študij. "Včasih se mi zdi, da le opazujem, kako nekdo piše to zgodbo, in si mislim, ne, kaj takega sploh ni mogoče," je povedala.  “Lani smo bili običajna srečna družina, letos imava le še druga drugo."

"Tako sem si želela živeti v mestu, hoditi na fakulteto, spoznavati nove ljudi," pravi Eva.

"Tako sem si želela živeti v mestu, hoditi na fakulteto, spoznavati nove ljudi," pravi Eva.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Namesto študentskih dni, odrasle skrbi

“Vem, da je obljuba velika, a sem mami morala omogočiti, da je odšla v miru," pravi Eva o svoji odločitvi, da v letu, ko sta izgubili starše, prevzame vse družinske obveznosti in v celoti skrbi za Mio.

Ker je prvi dve leti študija vseskozi honorarno delala, da je družina ob načetem zdravju staršev lažje preživela, je želela najprej diplomirati, ob jesenskem vpisu na zahtevnejši študij bi se tudi odselila od doma.

Očetova smrt je bil prvi šok

Lani spomladi se je očetu zdravstveno stanje toliko poslabšalo, da je bil sprejet na bolnišnično zdravljenje, a s spodbudnimi napovedmi. Domov se ni vrnil nikoli več. "Ne spomnim se sicer natančnega trenutka, v katerem bi se poslovila od očeta ali ko bi mu rekla, da ga imam rada in da se ga bo spominjala, da bi se tega še zavedal," oblijejo Evo solze, ko govori o očetu, ki je bil pred smrtjo nekaj časa v komi.

"Ko je še bil pri zavesti, je rekel, da ga ni strah, da bo umrl ali da ga ne bo, pač pa, kako bomo mi brez njega in kako bomo mi brez njega živeli naprej?"

Junija so jih poklicali iz bolnišnice, da je oče umrl. In čeprav je bil toliko časa tam, je bil vseeno to šok. "Saj ni bilo povsem nepričakovano, toda zaradi naše človeške narave tudi takrat, ko ni več upanja, vseeno še vedno upamo …"

Nato še en krut udarec

Čeprav je tudi mama v preteklosti že imela zdravstvene težave, so bili prepričani, da je bolezen uspešno pozdravljena in da bo tako tudi ostalo. A je kontrolni pregled pokazal, da se je mamina bolezen vrnila in se v času, ko je bila vsa pozornost usmerjena k očetovi bitki, tudi usodno razrasla.

Zdravniki so mami napovedali kvečjemu mesec dni življenja: "V tem enem mesecu, dokler ni umrla, najprej prvi teden kar nismo mogli verjeti. Šele potem smo začeli razmišljati, kako bomo naprej, kako bomo živeli, tukaj nimamo sorodnikov, ki bi nama lahko kako pomagali, ki bi lahko ponudili, da bodo skrbeli za naju." 

Simbolična fotografija.

Simbolična fotografija.

Profimedia

Kako pomagati sestricama, ki nimata nikogar?

V okviru projekta Botrstvo Zveza prijateljev mladine zbira sredstva za Evo in Mio, s katerimi jima želi pomagati ven iz najhujšega.

Podatki za nakazila/položnico:
ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 0201 2002 0297 991
BIC: LJBASI2X
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNO NAKAZILO
SKLIC: SI00 697

Vsa sredstva, nakazana na navedeni sklic, in donacije s SMS-om z gesloma BOTER5 ali BOTER10, ki bodo na številko 1919 prispelo do vključno 8. 1. 2023, bodo v celoti in brez odbitkov porabljeni za boljše življenje Eve in Mie.

Če bi želeli pomagati z materialno pomočjo, lahko dobro zaprte pakete dostavite na naslov Proletarska 1, 1000 Ljubljana. Vanj ne dajajte svežih in hitro pokvarljivih živil, nanj pa obvezno napišite, da je namenjen "Za Evo in Mio iz zgodbe Vala 202".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol