J. B./STA | 11. 6. 2023, 07:57

V Ljubljani bo danes še kako pestro: po Ljubljanici bodo gor in dol plula prav posebna plovila

Žiga Živulovič/Bobo

Pravijo, da to ni šport, s katerim bi se dalo ukvarjati le na celinskih vodah in v jezerih.

Osma regata dvojic na reki Ljubljanici med Špico in Trnovskim pristanom bo danes potekala med 10.30 in 16. uro, dogodek pa Jadralni klub Ljubljana (JKL) pripravlja kot del promocije jadranja. Merili se bodo mladi jadralci razreda optimist za prehodni pokal Ljubljanskega zmaja.

Začetek regate bo ob 10.30 uri v centru mesta v Trnovskem pristanu od Špice do Hradeckega mostu, kjer se ob urejenih brežinah in sprehajalnih poteh na obeh bregovih Ljubljanica razširi in nudi lepe možnosti za vodne športe. Osrednje dogajanje bodo predstavljali izločilni plovi najboljših jadralcev v popoldanskih urah.

Pokal, za katerega se bodo potegovali mladi jadralci, je delo kiparja Boštjana Štineta. Namen organizatorja regate, JKL, je tudi predstavitev Ljubljane kot športnega mesta, druženje starejših jadralcev in predstavitev državne reprezentance v razredu optimist ter sponzorjev Jadralne zveze Slovenije (JZS).

Žiga Živulovič jr./Bobo

JZS želi na Ljubljanici, kjer so člani JKL začeli jadrati že pred 74 leti, dokazati, da jadralni šport ni primeren samo za morje in da je mogoče jadrati tudi na celinskih vodah in jezerih. Regato si bodo lahko z bregov in mostov ogledali obiskovalci in turisti, poudarjajo v JKL.

Svoj prihod na regato je potrdila večina najuspešnejših slovenskih jadralcev, ki sestavljajo državno reprezentanco v razredu optimist, vključno z lanskim zmagovalcem Valom Grbcem iz JK Pirat iz Portoroža. Tekmovalcem tega kluba se bodo po robu postavili in jih poskusili presenetiti jadralci iz primorskih in tudi klubov iz notranjosti države, ki se še uveljavljajo. Dogodek bo zaključen z revialno regato odraslih s skupinskim startom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol