J. B. | 23. 11. 2022, 10:25

V Ljubljani kmalu spet tako, kot je že bilo: preverite, kdaj se boste lahko brezskrbno kopali v Ljubljanici

Profimedia/fotomontaža

Predstavljajte si, da se v središče slovenske prestolnice odpravite v kopalni opravi. Z jasno željo: skočiti v vodo in se osvežiti v času najhujše pripeke. Verjeli ali ne, tudi to bo kmalu mogoče.

Danes Ljubljanica velja za reko, ki omogoča marsikatero zabavno aktivnost. Vožnja z ladjico spada med bolj priljubljene turistične zanimivosti v prestolnici Slovenije. Marsikdo se po reki, ki mirno teče skozi Ljubljano, rad zapelje s čolnom, so tudi junaki, ki skočijo na desko in - akcija! Avgusta letos so kar na vodni površini 41 kilometrov dolge reke igrali celo odbojko. Toda kdaj se bomo spet lahko kopali v Ljubljanici? Tudi ta trenutek počasi, a vztrajno prihaja.

Nekoč so imeli mestno kopališče Špica

Sproščeno in povsem brezskrbno kopanje v Ljubljanici je nekaj, kar še vedno živi v spominih starejših prebivalcev slovenskega glavnega mesta.

Vse do leta 1957 so Ljubljančani lahko uživali v urejenem mestnem kopališču Špica, kjer je v toplih dneh vladala nepopisna gneča.

Toda časi so se spremenili in Ljubljanica dolga desetletja ni bila primerna za kopanje. Reko so najbolj onesnažili kanalizacija, kmetijstvo na Barju, meteorska voda, živali in tudi ladijski promet. 

Profimedia

Razmere so se v zadnjih letih močno izboljšale. Že v letih 2009 in 2010 je bila Ljubljanica po podatki agencije Arso v dobrem kemijskem in zelo dobrem do dobrem ekološkem stanju.

Že letos bi se lahko kopali čez 200 dni

Od leta 2011 poteka projekt Čista Ljubljanica in če se bo vse odvijalo po načrtih ter željah, bo reka že čez približno štiri leta v dovolj dobrem stanju, da se bodo ljudje lahko kopali v njej. "Priznam, komaj čakam ta projekt. Ne bo šlo samo za to, da se lahko ponovno kopamo, ampak tudi za to, da bo čisto," je za Ljubljanainfo povedal župan Ljubljane Zoran Janković.

"Letos bi se lahko kopali že dvesto dni. Ko smo letos čistili Ljubljanico in izvajali vse potrebne meritve, je bila Ljubljanica čista."

Da bi bila Ljubljanica čim bolj čista, bodo po reki čez čas vozile le še lesene ladjice, vse bodo na sončni pogon. Hkrati bodo zgradili tri hidroelektrarne in z dvigom zapornic sprostili plovne poti na Ljubljanici in Gruberjevem prekopu. 

Profimedia

"Pri obstoječih zapornicah bosta dve novi hidroelektrarni, pri Sotočju pa nova hidroelektrarna in nova zapornica, ki jo bo upravljala Energetika Ljubljana. Projekt bo vseboval tudi poskus, da bodo z elektriko iz hidroelektrarn z elektrolizo proizvajali vodik, s katerim bomo poganjali avtobuse na vodik," je še pojasnil Janković. Projekt urejanja Ljubljanice je ocenjen na 35 milijonov evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.