14. 10. 2022, 22:00 | Vir: STA

V Ljubljani nam bodo cesto pomagali prečkati roboti

Katja Kodba/STA

Namenjeni bodo zlasti starostnikom, otrokom in gibalno oviranim. Se jih že veselite?

Podjetje AV Living Lab je danes v ljubljanskem BTC City prikazalo delovanje inteligentnega robotskega asistenta za pešce IPA2X. Robot, ki je nastal v sodelovanju z mednarodnimi partnerji omogoča varnejše prečkanje ceste na nesemaforiziranih prehodih, namenjen pa je zlasti starostnikom, otrokom in gibalno oviranim.

V Sloveniji je bilo po podatkih Agencije za varnost prometa namreč samo lani 524 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, v prevladujočem deležu otroci in starostniki. Petina teh nesreč se je končala s hujšo poškodbo ali smrtjo.

Robotek gre čez cestišče

Robot deluje kot nekakšen mobilni semafor s pametnimi senzorji, kot so LIDAR, ultrazvočna tipala in kamere. Ko pešec izrazi željo po prečkanju ceste, robot presodi, kdaj je prečkanje varno in zapelje na sredino cestišča.

Voznike s svetlobnimi signali opozori, naj ustavijo, pešce pa obvesti, ko je prečkanje ceste varno.

Prek komunikacijskega protokola se poveže tudi z bližnjimi vozili in jim pravočasno sporoči, naj zmanjšajo hitrost.

"Primeren je za ceste, kjer semaforji niso smiselni, njegov cilj pa je povečati varnost pešcev, ne da bi bilo treba zagotoviti stalno prisotnost prometne policije ali mestnega redarstva," so dodali.

Roboti bodo povsod na javnih prostorih

Da bi pridobili povratne informacije o nadaljnjemu razvoju robotskega asistenta, so v AV Living Lab demonstracijo med starostniki izvedli v realnem okolju, in sicer na prehodu za pešce na Ameriški ulici v BTC City Ljubljana.

Katja Kodba/STA

Mnenja starostnikov bodo uporabili pri nadaljnjem razvoju robotov v javnem prostoru, kot so dostavni roboti, roboti za čiščenje in urejanje okolice, varovanje, podporo gasilskim službam in nenazadnje osebni ali nakupovalni asistenti, ki nam bodo nosili vrečke iz trgovine, je povedal vodja evropskih projektov v podjetju Blaž Vukelić.

Jih bomo sprejeli z veseljem?

Pri demonstraciji so se osredotočili tudi na vprašanje, kako starostniki in družba sprejemajo takšno inovacijo, kot je robotski asistent. Ob tem ugotavljajo, da so dosedanje slovenske izkušnje z uvajanjem robotov v restavracije in bolnišnice pozitivne.

"Glede na napovedi si bomo z roboti delili pločnike že v naslednjih letih, a še vedno ni povsem jasno, kako bomo sprejeli in regulirali robote, ko se bodo v večjem številu pričeli pojavljati na javnih površinah. Zato potrebujemo še več tovrstnih demonstracij, diskusij in povratnih informacij uporabnikov," je prepričan Vukelić.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord