A. B. | 30. 1. 2023, 14:18 | Vir: STA

V Ljubljani priprli ruska vohuna: živela sta normalno življenje, njun otrok je obiskoval bežigrajsko osnovno šolo

Profimedia/fotomontaža

Gre za par, ki ga je slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) razkrinkala in pridržala. A kako in zakaj sta se znašla prav v Sloveniji? 

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, poroča Delo. Pri tem jih Siol.net dopolnjuje, da naj bi imeli obe aretirani osebi državljanstva in potne listine iz tretjih držav, torej se nista predstavljala kot državljana Rusije. Šlo naj bi za državljana Argentine Mario Roso Mayer Munos in Ludwiga Gischa, poroča 24ur. 

Direktorica Art Gallery 5'14

Podatki, dostopni na Gvinu, dokazujejo, da je Mayer Munosova direktorica galerije Art Gallery 5'14. Prav ta je delovala na Parmovi ulici 53 v Ljubljani. Par naj bi obveščevalna agencija spremljala več mesecev, njun otrok je obiskoval eno izmed osnovnih šol na območju Bežigrada. Živela naj bi popolnoma normalno življenje. 

Galerija je razstavljala umetniška dela na razstavah v Londonu in Edinburghu, poroča 24ur. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Art Gallery 5’14 (@artgallery514)

Začeli predkazenski postopek

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za Delo potrdili neuradno informacijo, da so na podlagi naznanila Sove začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva.

Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora.

Po neuradnih informacijah naj bi bila odkrita celica vohunov iz Ljubljane, ki naj ne bi delovala le v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Siol.net so dopolnili, da naj bi operacija potekala v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami. 

Kot še poroča časnik, sta imela ruska agenta najeto pisarno v poslovni stavbi Lesnine na Parmovi ulici v Ljubljani. Podjetje, ki jima je služilo kot krinka za delovanje v Sloveniji, naj bi se formalno ukvarjalo s trgovanjem z nepremičninami in starinami.

Profimedia/fotomontaža

Trenutno sta v priporu 

Medtem ko sta obdolžena v priporu, je zoper njiju s sklepom sodišča pravnomočno uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena kazenskega zakonika.

Tožilstvo obe osebi preganja po tretjem odstavku 358. člena kazenskega zakonika, ki pravi: "Kdor se vključi v tujo obveščevalno službo iz prejšnjega odstavka ali podpira njeno delo, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let." 

Zakaj prav Slovenija?

Naveden primer naj ne bi bil edini izmed teh, ki jih je Sova uspela razkrinkati in prijeti aktivne člane tujih aktivnih obveščevalnih služb. Ta primer naj bi bil po navedbah N1 zaradi zapletenosti odkrivanja identitet oseb, ki so se izdajale pod lažnim imenom, velik uspeh. Iztok Podbregar, varnostni strokovnjak in nekdanji direktor Sove, je za Delo pojasnil, da je Slovenija zanimiva predvsem zaradi geostrateškega položaja. 

Bobo

Nekdanji direktor Sove Janez Stušek je opozoril, da je tovrstnih vohunov tudi v Sloveniji več, kot si predstavljamo. "Dostikrat mislimo, da smo kot država majhni in nepomembni, vendar to z vidika obveščevalnega dela ne drži. Pripadniki tujih obveščevalnih služb so seveda prisotni v Sloveniji, kar velja tudi za prisotnost skozi čas. Je pa tudi res, da kadar so pripadniki tujih obveščevalnih služb v Sloveniji 'najavljeni' (in tudi to je pogosto), to še ne pomeni nujno kaznivega dejanja vohunstva," je povedal za Siol.net. A njune usode ne upa napovedati, saj pravi, da lahko na tem mestu le špekulira, saj so podatki zaupni. 

"Če bodo akterji spoznani za krive, jih seveda čaka zapor v Sloveniji. Izročitev v Rusijo nikakor ne pride v poštev, če so spoznani za krive, saj je element kaznivega dejanja vohunstva služenje tuji državi, kar pomeni, da izročitev državi, za katero so akterji delovali, ne pride v poštev," je prepričano povedal. 

Naša država je privlačna tudi za agente, ki živijo in delajo v skladu z našimi zakoni, delujejo pa na ozemlju tretjih držav. Po navedbah 24ur so ruske agente in sodelavce ruskih obveščevalnih služb nedavno odkrili tudi na Švedskem, v Nemčiji, Avstriji, Latviji, na Madžarskem, Poljskem, v Moldaviji in Italiji.

V Italiji so denimo spomladi 2021 zaradi vohunjenja za Rusijo razkrinkali fregate italijanske mornarice. Ruskemu vojaškemu diplomatu je mornariški častnik v zameno za denar izročil zaupne dokumente. V škodo Avstrije so konec lanskega leta aretirale 39-letnega grškega državljana ruskega rodu, ki naj bi po več let vohunil za rusko obveščevalno službo GRU, so zapisali na Siol.net.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ