J. B./STA | 3. 3. 2023, 15:44

V Mariboru napovedali podražitve in zaradi denarja močno udarili po državi (kritičen tudi župan Arsenovič)

Profimedia/Miloš Vujinovič/BOBO/fotomontaža

Se država res preveč mačehovsko obnaša do štajerske prestolnice? 

Mestna občina Maribor se ukvarja z enakimi izzivi kot ostale slovenske občine, povezanimi z nepričakovanim dvigom cen energentov ter posledično ostalimi podražitvami, je pred sejo mestnega sveta, kjer bodo odločali o več dvigih cen, dejal župan Saša Arsenovič.

Ob tem je bil kritičen do države, saj da ta vse bolj zajeda občinske proračune.

Arsenovič je na novinarski konferenci, na kateri je govoril o aktualnih temah in načrtovanih predlogih za marčevsko sejo mestnega sveta, med drugim dejal, da s predlaganim proračunom za letošnje leto, ki so ga svetniki ta teden potrdili v prvem branju, skušajo blažiti posledice, ob tem pa ne ogroziti razvoja občine. Zatrdil je, da skušajo finančno breme porazdeliti, na način, da različne storitve ne bremenijo vseh meščanov.

Kaplja v morje

Kot je dodal, se šele takrat, ko Maribor deluje razvojno, vidi kako podfinancirana je Mestna občina Maribor, ki se je za osnovne stvari prisiljena prekomerno zadolževati.

Jure Banfi/Bobo

"Ni problem v izvajanju projektov, pač pa v tem, da nam država da bistveno premalo denarja in ta razkorak še naprej raste. Samo v času mojega mandata je zrasel iz 19 na skoraj 30 milijonov evrov. Pri vsem znanju, ki ga imamo skupaj s sodelavci, ter nekaj prihranki, je to kaplja v morje, država pa tega noče videti in nam ne da," je bil kritičen mariborski župan.

Slednjemu se nekaj mesecev po volitvah še ni uspelo dogovoriti za oblikovanje koalicije s svetniki Gibanja Svoboda, ki so na ponedeljkovi seji nasprotovali sprejemu proračuna. Vseeno pa verjame, da bo šest mariborskih poslancev največje vladne stranke zmoglo pogledati preko političnih okvirjev in bodo najprej poskrbeli za nerazvito regijo, kar so po njegovem pred volitvami tudi obljubljali.

Zadeve, ki bodo občane udarile po žepu

Na marčevski seji bodo svetniki odločali o nekaj nepriljubljenih zadevah, ki bodo občane udarile po žepu. Med njimi je odločanje o podražitvi vrtca, kar je po besedah Arsenoviča ena najbolj bolečih stvari, a so v to prisiljeni, tudi zato, ker cen v zadnjih štirih letih niso zviševali.

Dvig cen zato deluje bolj drastično kot v drugih občinah, čeprav bodo ostale primerljive.

Obetajo se tudi spremembe cen javnega prevoza in gondole na Mariborskem Pohorju, pri čemer župan zagotavlja, da bodo tudi v tem primeru uporabniki naprav na Pohorju plačevali manj kot obiskovalci na drugih primerljivih napravah. Svetniki bodo na seji odločali tudi o višji ceni čiščenja odpadnih voda v centralni čistilni napravi.

Profimedia

Med točkami dnevnega reda seje, ki bo 16. marca, bo tudi odločanje o dokončni odprodaji večinskega deleža v občinskem podjetju Farmadent, za katerega župan upa, da bodo svetniki izbrali boljšo od dveh slabih rešitev, torej podprli prodajo družbe. Ob tem je obžaloval, da se za to niso odločili že leta 2019, ko bi zanj iztržili večjo vsoto.

Ker mariborska občina še nima sprejetega proračuna in se konec marca izteče trimesečno začasno financiranje, bo mestni svet odločal še o njegovem trimesečnem podaljšanju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol