A. B. | 10. 12. 2022, 14:28

V mestnem parku primorani posekati kar 40 dreves: gibanje tam ne bo dovoljeno

Facebook/Mestna občina Maribor/fotomontaža

"Prišel je en škodljivec, škoda pa je velika," je med drugim zaupala strokovnjakinja. 

V bližini otroških igral v mariborskem mestnem parku, bodo zaradi škodljivega lobardarja posekali 40 smrek. Sečnja, ki bo po ocenah pristojnih trajala štirinajst dni, bo omejila gibanje. Arboristka Tanja Grmovšek: "Na porast smrekovega lubadarja najbolj vplivajo vroča poletja in neustrezno razporejene padavine. V Mariboru so v zadnjih desetletjih neugodne razmere za drevesa, ki so v začetku zrasla v drugačnih razmerah," je pojasnila za Radio Maribor. 

Največji tovrsten poseg

Po besedah pristojnih gre za enega največjih tovrstnih posegov, ki se bodo odvili v mestnem parku, čemer prikimava tudi Samo Jenčič iz republiškega Zavoda za varovanje narave. "Če gledate slovenske gozdove, ki so dokaj dobro in sonaravno gospodarjeni, je lubadar tam naredil ogromno škode. Gre za hektarje in hektarje popolnoma posušenih smrekovih gozdov," je povedal za omenjen radio. 

A kljub sanaciji to še ne pomeni, da so uspeli škodljivca rešiti, zato bodo izvedli še podroben pregled, ki bo pokazal, ali so vsa ostala drevesa 'varna'. Po besedah Jenčiča je poseg neizogiben. 

Posadili bodo nova drevesa

Pristojni si prizadevajo ohranjanje lepote parka v drugem največjem mestu v Sloveniji, zato so za Radio Maribor pojasnili, da bodo podrte smreke prihodnje leto namestili z novimi drevesi. Nadomestili jih bodo z različnimi iglavci, ki jih bodo sadili v večjih skupnih nasadih in tudi posamična. Zakaj? Karin Bejo, sodelavka za hortikulturo pri podjetju snaga je razložila: "Pestrost nasada je namenska zato, da se izognemu temu, kar se je zgodilo zdaj. Imeli smo monokulturo, prišel je en škodljivec, škoda pa je velika. Zato bomo zdaj posadili več različnih iglavcev, od kavkaških smrek, jelk, borov, do duglazije, cedre, macesna." Da bodo nova drevesa tako visoka kot so ta, ki jih bodo podrli, bo sicer minilo 80 let.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord