J. Z. | 25. 7. 2022, 12:45

V močno prizadeti kraški občini imajo le dve želji: čim več padavin in dolgotrajno pomoč države

Bobo

Prebivalcem majhne občine na zahodu države je naravna katastrofa obrnila življenje na glavo. Upajo, da bo predsednik vlade držal obljubo o tem, da se z njenimi posledicami ne bodo spopadli sami. 

Gasilci so uspeli obvladati požar, ki že več kot teden dni besni na Krasu. V najbolj prizadeti občini Miren - Kostanjevica pa upajo, da se bodo napovedi o torkovih padavinah uresničile, da bi s pomočjo dežja lahko pogasili požar. 

"Vse upe smo dali na torek. Samo želimo si lahko, da bodo do nas prišle obilne padavine. A z gotovostjo še ne moremo vedeti, kaj se bo zgodilo," nam je pojasnil mirenski župan Mauricij Humar

V primeru, da obilnejših padavin ne bo, težko napove, koliko časa se bodo še morali boriti s požarom. Gre namreč za zahteven teren, zemlja in rastje pa sta tako presušena, da požar preskakuje veliko razdalje.

Pri tem je gasilcem v veliko pomoč policijski helikopter, ki s termo kamero išče morebitna nova žarišča požara. "Sami tega nikakor ne bi zmogli," je dodal župan. 

Marko Gavez Miren

"Tri občine, po katerih pustoši požar, same tega ne bi zmogle, ne finančno ne kadrovsko. Požar je zajel približno 3500 hektarov površin," je opisal Humar. 

Pomembno predvsem, koliko časa bo aktiven načrt za zaščito

Območje obsežnega požara na goriškem Krasu, ki so ga uspeli spraviti pod nadzor, je konec tedna obiskal predsednik vlade Robert Golob. Napovedal je ukrepe za sanacijo požara in za preprečevanje ponovnih izbruhov požarov.

Golob je dejal, da bo finančno breme požarne straže od občine Miren - Kostanjevica prevzela država

Obljubil je tudi, da bodo izvajanje državnega načrta za zaščito podaljšali, da se bo znotraj njega izvajala tudi požarna straža.

Sami ne bi zmogli

Župan najbolj prizadete občine Humar upa, da bo predsednik vlade držal besedo in bo državni načrt res podaljšan. Koliko časa bo to potrebno, pa težko oceni.

"To pomeni, da dokler je ta program aktiviran, nas nima nič skrbeti, saj smo podprti z vsemi organizacijami in institucijami, kot tega ne bo več, pa bo vse na nas samih," je pojasnil Humar. 

Po njegovem je sodelovanje z državo trenutno dobro, pomembno pa bo, da je ta načrt čim dlje aktiven, saj imajo s tem občine odprt neposreden stik z vsemi pomembnejšimi organizacijami, od Rdečega križa do policije in Slovenske vojske.

 "Dokler so še drugi tu, se počutimo varni," je župan Humar dejal o pomoči drugih gasilskih društev in organizacij iz vse Slovenije. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol