21. 11. 2023, 20:30 | Vir: STA

V Občini Ilirska Bistrica bodo zaživeli brezplačni prevozi za starejše

Posnetek zaslona/Fb profil Zavod Sopotniki

Občina Ilirska Bistrica se bo 8. januarja prihodnje leto pridružila skupini slovenskih občin, ki starejšim občanom omogoča večjo mobilnost ter tako večjo dostopnost do zdravstvenih in podobnih storitev, kot tudi za lažje samostojno zadovoljevanje različnih drugih potreb.

"Storitev bomo izvajali v sodelovanju z zavodom za medgeneracijsko solidarnost Zavod Sopotniki ter prostovoljci," je na današnji predstavitvi povedal ilirskobistriški župan Gregor Kovačič. Starejši uporabniki storitve običajno najprej pokličejo zaradi obiska pri zdravniku. "75 odstotkov vseh klicev so klici zaradi obiska zdravnika. Za nas je storitev živa takrat, ko opravljamo poleg nujnih prevozov, tudi prevoz za dušo," je pojasnil ustanovitelj in direktor Zavoda Sopotniki Marko Zevnik.

Občina bo za prevoze starejših občanov nad 65 let namenila eno izmed občinskih vozil. Starejšim bodo omogočali brezplačne prevoze na relacijah znotraj občine Ilirska Bistrica ter do zdravstvenih ustanov v Postojni, Sežani in Izoli. Prevoze bo potrebno rezervirati nekaj dni oz. teden dni vnaprej na telefonsko številko 051 223 226. Storitev bo na voljo vse delovne dni v tednu 7. in 15. uro, ob vikendih in praznikih pa ne bo na voljo. Zevnik je povedal še, da bo koordinatorka rezervacije prevozov smiselno usklajevala med potniki, tudi tako, da bo v primeru več želenih prevozov hkrati nujni prevoz imel prednost pred tistim, ki ga bodo lahko opravili nekoliko kasneje.

Za izvajanje storitve so potrebni tudi prostovoljci, ki bodo opravljali prevoze. Na Občini Ilirska Bistrica jih vabijo, naj se jim pridružijo, prvo usposabljanje zanje pripravljajo 14. decembra. Občina Ilirska Bistrica je druga največja v Sloveniji in čeprav polovica njenega območja ni poseljena, je na drugi, zahodni polovici geografsko razgibanega območja razpršenih 64 naselij, javni potniški promet pa še zdaleč ne zagotavlja nujne mobilnosti občanom. Vasi z mestom sicer povezuje TIC bus po urniku javnega prevoza, ob četrtkih tudi na klic, ne more pa izvajati storitve, kot jo ponujajo Sopotniki.

Zavod Sopotniki izvaja storitev prevozov starejših že devet let, vanjo je vključenih več kot 5100 aktivnih uporabnikov in več kot 270 voznikov prostovoljcev, letno pa opravijo 11.000 prevozov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol