J. B. | 7. 11. 2022, 10:20

V Portorožu ostali brez tenisa: preverite, zakaj so zaprli center, ki je še nedolgo tega gostil vrhunski turnir

Tina Kosec/Bobo, Tomaz Primožić/FPA/Bobo/fotomontaža

Praktično čez noč so v slovenskem turističnem biseru ostali brez trinajstih teniških igrišč. V zraku grožnja, da je resno ogrožena sezona 2023.

V Portorožu so športni navdušenci praktično čez noč ostali brez igrišč, na katerem so se potili številni teniški navdušenci iz Slovenije in tudi tujine. Kot poročajo Primorske novice, je 1. novembra svoja vrata zaprl Tenis center Portorož, ki je še nedolgo tega gostil močan mednarodni turnir WTA. V finalu sta se tedaj pomerili Katerina Siniakova in Elena Ribakina, napet obračun je s 6:7, 7:6, 6:4 dobila Čehinja. 

Ne drži, da igrišča ustvarjajo minus

V preteklosti so na teniškem turnirju v Portorožu sodelovali številni znani športni obrazi. Tam smo na delu videli celo legendarno Martino Navratilo, hkrati tudi Venus Williams, Dinaro Safino, Emmo Raducanu, Jeleno Janković, Ano Čakvetadze in tudi vse največje slovenske zvezdnike in zvezdnice.

Manj kot dva meseca po letošnjem turnirju WTA je teniški vrvež v največjem teniškem centru v Sloveniji, ki premore kar 13 igrišč, povsem zamrl. Razlog za to se skriva v dejstvu, da podjetje Terme Čatež ni podaljšalo najemne pogodbe.

"V teniškem duhu smo vzgojili obilico otrok, gostili velike turnirje, kot sta turnirja WTA in Challenger, zdaj pa bo vse to ugasnilo," v pogovoru za Primorske novice razočaranja ni skrival Bojan Pegan, predsednik Tenis kluba Portorož - veterani.

Slednji je prepričan, da bo zaprtje teniškega centra negativno vplivalo tudi na turizem v občini Piran, saj naj bi številni turist na Obalo prihajali tudi zaradi igranja tenisa. "Ne drži, da tenis igrišča ustvarjajo minus. Neposredni odhodki celotnega tenis centra, če štejemo mesece, ko je bila razglašena epidemija, zagotovo niso večji od prihodkov in ne prinašajo izgube, temveč dobiček, to lahko zatrdim iz lastne izkušnje," pravi Pegan.

Po Peganovih podatkih tenis v občini Piran letno ustvari kar 35.000 nočitev.

Bojan Petan, predsednik Term Čatež, ob klicu Primorskih novic ni razkril razloga, zakaj njegovo podjetje ni podaljšalo najemne pogodbe, pojasnil je, da se vrača s potovanja v tujini in da bo odgovor posredoval na začetku tega tedna.

Februarja bo že prepozno

"Zaprtje tenis centra bo verjetno imelo posledice, je pa dobro, da imamo v občini še druga tenis igrišča," medtem pravi Aleksander Valentin, v.d. direktorja Turnističnega združenja Portorož. Velja dodati, da se je občina Piran še nedolgo tega odkrito spogledovala z nakupom Tenis centra Portorož, investicija bi bila težka 4,7 milijona evrov, toda je bila odločitev o nakupu po dogovoru med Petanom in županom Đeniom Zadkovićem preložena na mesec februar. Tedaj naj bi o nakupu odločali novi občinski svetniki.

Toda do februarja bo na teniških igriščih že nastala škoda, ki jo bo težko popraviti, opozarja Pegan: "Do tedaj bo trava že zarasla igrišča, burja in dež bosta odnesla ves pesek." Po njegovem mnenju je že zdaj v Portorožu resno ogrožena teniška sezona 2023.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord