K. M. | 20. 4. 2022, 09:48

V prestolnici po dveh letih znova največji športno-rekreativni dogodek

BOBO

Ljubljana zaznamuje mestni praznik na mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom ter na dan Evrope. Bodo tudi tokrat zaprli ceste za promet?

Ljubljana 9. maja slavi svoj največji praznik, praznik zmage, v sklopu obeležitve praznika pa tradicionalno poteka tudi pohod Pot ob žici.

Pohod poteka po 34 kilometrov dolgi poti okoli mesta, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in pozneje nemških okupatorjev.

Tako bo letos v maju mesto zapolnil tradicionalni, že 64. pohod Pot ob žici, ki ga pripravljata Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana. "Letos se po dveh letih vračamo nazaj v živo na tridnevno prireditev, ki bo potekala od 5. do 7. maja," je naznanila Barbara Železnik, vršilka dolžnosti direktorice izvajalca prireditve Timinga Ljubljana.

Za dve leti pohod odpovedali

Zaradi razsežnosti pandemije ravno v času praznika, so organizatorji zadnji dve leti dogodek odpovedali. Tiste, ki so se vseeno odločili oditi na pot, pa so prosili, da upoštevajo priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Ker se razsežnost virusa končno zmanjšuje, zna biti letošnji 9. maj posebej manifestativen, saj je bil pred dvema letoma odpovedan prvič od leta 1957.

Cest tokrat ne bodo zapirali

Na Ljubljanainfo so zapisali, da tokrat drugi prebivalci in obiskovalci Ljubljane ne bodo imeli večjih težav zaradi zapiranja cest. "Zapor ne bo oziroma bodo le krajše zaustavitve prometa in preusmeritve avtobusov, ki vozijo po Slovenski cesti. Naprošamo vse voznike za malo strpnosti, ker bo promet načeloma potekal normalno."

Prijave na tek se zaključujejo

"Teki trojk bodo kot vsako leto potekali v soboto, in sicer ob 9h zjutraj. Začnemo s tekom srednješolcev, istočasno pa poteka tudi štart 12 kilometrske razdalje," je povedala Barbara Železnik. Letošnja novost je tek trojk za profesorje na tri kilometre. Pravico do nastopa imajo profesorji osnovnih in srednjih šol, ki so zaposleni na šoli in ki imajo po spolu mešano skupino.

Zadnji dan za prijavo na tek je 21. april, za pohod pa prijave niso potrebne.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ