12. 4. 2022, 15:13

Pozor! V prihodnjih dneh poostren nadzor na slovenskih avtocestah

Facebook Vozimo pametno z DARS, Pixabay

Tokrat vas ne bodo lovili policisti, kontrolo bo izvajal Dars.

Dars bo pred bližajočimi se velikonočnimi in prvomajskimi prazniki, ko je na cestah veliko tujih voznikov, poostreno nadzoroval uporabo e-vinjet. Nadzor bodo opravljali na daljavo, s preusmeritvami prometa in na mejnih prehodih, so zapisali na N1.

Nadzor bo usmerjen v odkrivanje tako domačih kot tujih kršiteljev, ki so v pomembnem deležu v tranzitu skozi našo državo, s postanki ali brez njih, sporočajo z Darsa. Nadzor bodo izvajali na daljavo, z nadzorno opremo (stacionarnimi in prenosnimi kamerami ter mobilnimi kamerami v vozilih cestninskega nadzora), s preusmeritvami prometa skozi nadzorne točke (območja nekdanjih cestninskih postaj), na počivališčih oziroma bencinskih servisih ob avtocesti in pa tudi na mejnih prehodih ter na posameznih izvozih z avtocest in hitrih cest.

Letos so v okviru nadzora celotnega avtocestnega omrežja zaradi neuporabe vinjet do 11. aprila izdali skupno skoraj 7200 plačilnih nalogov. Globa za tovrstni cestninski prekršek znaša 300 evrov. Ko Dars izda plačilni nalog za cestninski prekršek, posebej zaračuna tudi e-vinjeto, in sicer za čas, ko je bil storjen cestninski prekršek. Če je bil cestninski prekršek storjen na primer 2. aprila, je tedenska vinjeta zaračunana za sedem dni, od 2. do 8. aprila.

Na Darsu ob tem znova opozarjajo, da se cestnina - v primeru vozil, lažjih od 3,5 tone, je to elektronska vinjeta - šteje kot plačana, če so izpolnjeni trije pogoji: veljavnost, pravilen cestninski razred in točna registrska označba.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.