M.P./STA | 5. 10. 2022, 14:55

V Sloveniji bi v kratkem lahko prišlo do skoka brezposelnih. Vemo tudi, kakšni so razlogi za to

Bobo

Direktor zavoda za zaposlovanje pravi, da se v podjetjih zmanjševanje stroškov najprej začne pri delavcih. Kako črne so njegove napovedi?

Potem ko je bilo septembra zabeleženih rekordno malo registriranih brezposelnih, le 52.043, prihodnost ne bo tako svetla, je dejal generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje Mitja Bobnar. V zadnjih mesecih letošnjega leta pričakujejo nekaj čez 60.000 brezposelnih, ob zaostritvi razmer zaradi podražitev energentov in drugih dobrin pa bi bil lahko skok mnogo večji.

Kaj skrbi prvega moža zavoda?

Bobnar je pojasnil, da pričakujejo sezonski priliv mladih, ki so končali izobraževanje, ter delavcev iz gradbeništva in podobnih panog, ki do pomladi niso tako aktivne, na trg dela. Kaj bi za evidenco brezposelnih pomenila dodatna podražitev energentov in drugih potrebščin ter morebitno pomanjkanje materialov, pa je po njegovih besedah prezgodaj ocenjevati.

"Panoge, ki bi lahko bile najbolj ogrožene, so tiste, ki so stroškovno zelo vezane na energente, in tiste, ki bodo lahko imele podražitve na drugih ravneh."

Če bi se razmere zaostrile, bi brezposelnost lahko skokovito narasla, je še dejal Bobnar. Izkušnja epidemije covida-19 je pokazala, da se lahko iz panog, ki so prisiljene zapreti vrata, ulije plaz brezposelnih, "tu lahko govorimo o tisočih, včasih celo desettisočih osebah". 

Bobo

Tudi o subvencijah in uvozu tujih delavcev

Izkušnje zavoda po njegovih besedah kažejo, da ukrepi, kot sta subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, veliko pripomorejo k ohranjanju dejavnosti. Tudi zato določeni delodajalci med epidemijo niso zapirali podjetij, niso množično odpuščali delavcev. V preteklosti naj bi bilo na ta način zaščitenih okoli 250.000 delovnih mest.

"Zmanjševanje stroškov se marsikdaj začne pri delavcih." 

So sploh vsi brezposelni vpisani v evidenco Zavoda?

So sploh vsi brezposelni vpisani v evidenco Zavoda?

Bobo

Četudi je zavod, tako Bobnar, v zadnjem obdobju opravil za 60 odstotkov več aktivnosti, mu ni uspelo nasloviti vseh potreb delodajalcev. Prav zato prihaja do uvoza delovne sile. "Tako bomo letos najverjetneje uvozili ali podaljšali dovoljenje za delo 63.000 delavcem iz tujine, kar je enormna številka," je navedel. Kot je dodal, se trudijo te delavce čim hitreje spraviti do delodajalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.