N. V. | 27. 3. 2023, 12:01

V Sloveniji imamo enega najmlajših milijonarjev na svetu: ne boste verjeli, s čim 18-letnik služi

Profimedia

Je izjemno uspešen, le v enem mesecu zasluži milijon evrov. Tudi vas mika, da pustite službo in se posvetite temu poslu?

Po podatkih spletne strani Esports Earnings, ki sledi zaslužkom profesionalnih tekmovalcev v računalniških igrah, imamo v Sloveniji enega igralca, ki je z zmagami in dobrimi uvrstitvami na mednarodnih turnirjih v žep pospravil skoraj milijon evrov.

Star je komaj 18 let

To je Tai Starčič, ki je pri rosnih 18 letih že veteran tekmovanj v noro priljubljeni videoigri Fortnite in velja za enega njenih najboljših igralcev na planetu. Je tekmovalec moštva Falcons Esport.EU, znan pa je po vzdevku Tayson

Starčič je v svoji karieri e-športnika, ki traja šele nekaj več kot tri leta − na prvem turnirju je po podatkih e-športne enciklopedije Liquipedia nastopil 14. novembra 2019 − zaslužil okrog 950 tisoč evrov

Starčič je edini Slovenec, ki je z zaslužki od dobrih uvrstitev na turnirjih ravno v tem mesecu presegel magično mejo enega milijona dolarjev, pred zasledovalci pa ima zares ogromen naskok, poroča Siol. Njegove nagrade predstavljajo 44,3 odstotka vseh slovenskih zaslužkov, ki jih je zabeležil portal Esports Earnings. Starčič ima tudi svoj kanal na YouTubu, ki je za slovenske razmere izredno uspešen, sledi mu več kot 400 tisoč ljudi.

Starčič, ki ga je več e-športnih in tudi "klasičnih" športnih medijev v zadnjih dveh letih označilo za enega najboljših igralcev Fortnite na planetu, je v globalnem merilu sicer 145. največji zaslužkar med e-športniki, med mednarodnimi igralci Fortnita, ki so na turnirjih pobrali največ denarnih nagrad, pa zaseda 14. mesto, in je tudi zadnji novopečeni "milijonar"

Drugi znani slovenski e-športniki

Drugouvrščeni na seznamu največjih slovenskih zaslužkarjev je Blaž Lešnik – K1nzell, še en zelo uspešen tekmovalec v igri Fortnite, ki je iz nagradnih skladov na mednarodnih tekmovanjih do zdaj pobral nekaj več kot 300 tisoč evrov.

Slovenci z igranjem iger zaslužili 2,13 milijona evrov

Slovenski profesionalni e-športniki, torej mojstri videoiger, ki se udeležujejo profesionalno organiziranih tekmovanj v različnih videoigrah, kjer se ob ugledu in statusu potegujejo tudi za denarne nagrade, so na 630 različnih turnirjih do zdaj zaslužili okrog 2,13 milijona evrov, je razvidno na analitični spletni strani Esports Earnings, ki zbira javno dostopne podatke o izplačilih denarnih nagrad v e-športu.

Slovenija je po zaslužkih domačih e-športnikov uvrščena na 53. mesto med vsemi državami sveta, pred Grčijo in za Čilom. Največ nagrad so do zdaj pobrali profesionalni igralci iz Kitajske in Združenih držav Amerike, oboji za več kot 200 milijonov evrov, sledijo pa Južna Koreja, Rusija in Danska. Na zadnjem mestu je Sveti Bartolomej, karibsko ozemlje Francije, z izkupičkom celih sedem evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.