6. 9. 2022, 15:06 | Vir: STA

V Slovenijo prihaja nova pošiljka cepiva, komu je namenjeno?

Bobo

Kmalu bomo zakorakali v jesen in v ospredje vse bolj stopa vprašanje, kakšni preventivni ukrepi nas čakajo glede še vedno prisotnega koronavirusa. Kako bo s cepljenjem?

V prihajajočem tednu bo Slovenija dobila dobrih 370.000 odmerkov cepiv, ki so prilagojena prvotni različici novega koronavirusa in različici omikron BA.1, ki v Sloveniji sicer ni več prevladujoča. Prejeli bomo dobrih 70.000 odmerkov cepiva Moderne in nekaj več kot 300.000 odmerkov Pfizerjevega. Še več dobav sledi v prihodnjih tednih, do konca septembra skupaj od pol milijona do 700 tisoč odmerkov.

V veljavi so še vedno obstoječa priporočila 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 posebej priporoča ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let. Na lastno željo se lahko z drugim poživitvenim odmerkom cepijo tudi vsi posamezniki, starejši od 18 let.

Na NIJZ sicer osnovno cepljenje proti covidu-19 priporočajo prav vsem, ki se lahko cepijo.

Prilagojeni cepivi podjetij Moderne in Pfizer je prejšnji petek odobrila Evropska komisija, potem ko jih je pred tem odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema). Ta je avgusta sporočila, da namerava jeseni odobriti tudi cepivo podjetja Pfizer, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron. Gre za različici, ki sta trenutno prevladujoči v Sloveniji in številnih državah EU.

Profimedia

Pri nas trenutno cepiva za starejše virusne različice

Slovenija trenutno razpolaga s skoraj 1.400.000 odmerki cepiv, ki pa so prilagojena na starejše različice. Večini odmerkov bo sicer rok uporabe potekel v letošnjem in naslednjem letu.

Proizvajalci morajo ob dobavi in pred nadaljnjo distribucijo cepiv predložiti tudi vso ustrezno in pravilno dokumentacijo, so še pojasnili na NIJZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.