R.S. | 6. 7. 2022, 17:20 | Vir: STA

Kaj se dogaja? V tem delu Slovenije se je število prometnih nesreč zelo povečalo

Fotografija je simbolična.

Policija

Slovenske ceste so letos terjale že veliko življenj, policija pa opaža, da se na določenem območju prometne nesreče dogajajo še pogosteje, kot v preteklosti. 

Na območju Policijske uprave Koper so letos obravnavali že preko 760 prometnih nesreč, v katerih je umrlo šest oseb.

Število prometnih nesreč se je glede na enako obdobje lani povečalo za skoraj 30 odstotkov.

Dreamstime

Zaradi poslabšanja prometne varnosti policisti voznike opozarjajo na dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov.

Prevelika hitrost in alkohol

Vzrok za najhujše prometne nesreče sta še vedno prevelika hitrost in alkohol.

"Z nadzori prometa policisti ugotavljamo tudi, da preveč voznikov in potnikov, predvsem tistih na zadnjih sedežih, še vedno ne uporablja varnostnega pasu, med vožnjo pa vozniki v prevelikem številu uporabljajo tudi mobilne telefone," so zapisali v sporočilu za javnost.

Bobo

Pomemben vzrok za nastanek prometnih nesreč ostaja alkohol. V letošnjem letu so v PU Koper med vožnjo v vinjenem stanju izsledili že preko 500 voznikov. Povečalo se je tudi število voznikov, ki so vozila upravljali pod vplivom drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

Priporočajo uporabo kvalitetnih čelad

Na območju PU Koper opažajo tudi precejšen porast prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji in vozniki e-skirojev. V nemalo primerih so ti vozniki, zaradi nepozornosti in lahkomiselnosti, tudi sami povzročitelji nesreč, poškodbe ob tovrstnih nesrečah pa so ponavadi precej hude.

"Kolesarjem in voznikom e-skirojev zato svetujemo dosledno uporabo kvalitetnih čelad, saj le-te bistveno zmanjšajo možnost poškodb glave. Ti vozniki naj za vožnjo ne uporabljajo površin, ki so sicer namenjene pešcem, tudi za njih pa velja, da alkohol ne sodi za krmilo," so še zapisali.

Na območju celotne PU Koper predvsem ob koncih tedna pričakujejo večje zgostitve prometa in zastoje. Voznikom zato svetujejo, da se na pot dobro pripravijo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.