R.S. | 21. 7. 2022, 15:14 | Vir: STA

V tem slovenskem mestu so omejili rabo pitne vode, v 2 občinah jo morajo prekuhavati

Profimedia

Do preklica je prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje, pranje vozil in polnjenje bazenov, so sporočili iz komunale.

Novomeška komunala je zaradi zmanjšanja izdatnosti vodnih virov uvedla ukrep racionalne rabe pitne vode.

Ukrep racionalne rabe pitne vode je komunala uvedla za uporabnike pitne vode na območju občin Novega mesta, Šentjerneja, Škocjana, Mirne Peči, Dolenjskih Toplic, Žužemberka, Straže in Šmarjeških Toplic.

Do preklica je prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje, pranje vozil in polnjenje bazenov, so sporočili iz komunale.

Profimedia

Odgovorna raba pitne vode

K razumni in odgovorni rabi pitne vode so v sredo pozvali tudi na Mestni občini Ljubljana, pri čemer so sicer zagotovili, da preskrba na območju občine tudi v vročih in sušnih poletnih dneh ni ogrožena.

Že v začetku meseca so rabo pitne vode močno omejili na Obali. Tam so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo.

Komunalna podjetja na Obali lahko drevesa in cvetlične grede zalivajo samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov. Naknadno so prepovedali še uporabo pitne vode za zalivanje kmetijskih površin in druge rabe v kmetijstvu. Neposreden vzrok za takšno odločitev je zaostrovanje sušnih razmer in nadaljnje upadanje razpoložljivih vodnih virov, so prejšnji teden sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Vodo je treba prekuhavati

Kraški vodovod Sežana obvešča uporabnike vode iz Brestoviškega vodovoda na območju občin Miren-Kostanjevica in Komen, da zaradi povečanih odvzemov vode za gašenje prihaja do občasnih prekinitev dobave vode pri uporabnikih. Za uporabo v prehranske namene je treba vodo prekuhavati.

Osebni arhiv

Kot so zapisali, je treba vodo za uporabo v prehranske namene preventivno prekuhavati zaradi nihanj tlaka in občasnih izpadov oskrbe. Voda naj vre tri minute po predhodnem filtriranju. Ukrep do preklica velja za vsa naselja v občinah Komen in Miren-Kostanjevica.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord