5. 4. 2022, 15:49 | Vir: STA

V UKC Ljubljana začeli z revolucionarnim zdravljenjem

Bobo

Ogromen dosežek slovenskih zdravnikov v svetovnem merilu na področju kardiologije. Centrov, kjer bi izvajali omenjeni poseg, namreč ni veliko.

Pri novi nekirurški metodi bolniku prek dimeljske vene vstavijo trikuspidalno sponko, ki preprečuje vračanje krvi iz desnega prekata v desni preddvor srca, je v izjavi za javnost pojasnil vodja katetrskega laboratorija UKC Ljubljana Matjaž Bunc.

Puščanja srčne zaklopke po njegovih besedah doslej niso zdravili brez operativnih posegov, pri katerih pa so v svetovnem merilu beležili okoli 10-odstotno umrljivost, zato so se jih bolj ali manj izogibali.

Novi postopek so v UKC Ljubljana pod vodstvom Bunca pripravljali dve leti in pred nekaj dnevi uspešno izvedli zdravljenje dveh bolnikov, ženske in moškega. Novi postopek umrljivost v letu dni po posegu zmanjša s pričakovanih 30 odstotkov na 10 odstotkov, kar je velik dosežek, je pojasnil Bunc: "Upam, da bodo tudi naši bolniki deležni takih rezultatov".

Puščanje trikuspidalne srčne zaklopke se sicer kaže v močno zatečenih nogah in jetrih, oteklinah trebuha, posledice pa so možnost vnetij, slabo delovanje jeter in srca, kar vodi v okvare ledvic. "Ko seštejemo, to vodi v zgodnjo smrt," je poudaril.

Strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras je ekipi čestital. "Ta uspeh nam vliva upanje, da bomo tudi v bodoče lahko sledili najsodobnejšim trendom v medicini," je dodal. Letno po njegovih besedah v UKC Ljubljana načrtujejo 12 posegov zdravljenja trikuspidalne srčne zaklopke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.