21. 4. 2022, 14:49

V Vipavsko dolino prihaja vzdržljivostna tekaška prireditev

Twitter/Primorske novice

Letošnjo novost prinaša najdaljša proga, ki bo speljana preko državne meje in bo tako prvič vodila preko Italije.

V Vipavski dolini bodo prvi majski konec tedna ponovno gostili vzdržljivostno tekaško prireditev Ultra trail Vipavska dolina (UUTV). Tokrat pričakujejo okrog 1400 tekačev iz 32 držav, ki so jim pripravili pet različno dolgih tekaških tras, njihovim spremljevalcem pa bo namenjen pohod po vipavskih vinogradih.

Najdaljša tekaška proga bo dolga kar 170 kilometrov, predvidoma bodo tekači zanjo potrebovali okrog 46 ur. Tekači bodo startali v Ajdovščini, pot jih bo preko Trnovske planote vodila v Novo Gorico in Gorico, po južnih obronkih Vipavske doline do Podnanosa, kjer se bodo povzpeli na Nanos in se nato vrnili v Vipavo.

Tako so lansko izvedbo začeli tekači na glavnem trgu v Ajdovščini.

Tekači se bodo lahko podali tudi na 100, 50, 30 in 13 kilometrov dolgo preizkušnjo. "To je torej letošnjih šest preizkušenj, pet je tekmovalnih, zadnji pohod pa je netekmovalne narave," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja tekmovanja Boštjan Mikuž.

Častno pokroviteljstvo dogodka je prevzel predsednik republike Borut Pahor. Organizatorji napovedujejo tudi bogat spremljevalni program. Nenazadnje je to velik dogodek, ki ima tudi turistični pomen, so na novinarski konferenci zatrjevali prav vsi udeleženci.

Prireditev Ultra Trail Vipavska dolina se je leta 2015 začela kot gorsko-tekaška dirka. V prvi izvedbi se je preizkusilo 415 tekačev iz petih držav. Štiri leta kasneje, leta 2019, so imeli organizatorji 1050 tekačev iz 30 držav, zdaj pa pričakujejo, da bo njihovo število večje od 1400.

UTVV Slovenija je danes tudi del tekaške lige Alpe Adria Trail Cup in je eden izmed devetih večjih tekaških dogodkov v Srednji Evropi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ