STA/M.P. | 7. 12. 2022, 13:01

V zdravstvu se obetajo višje plače, a ne za vse

Borut Živulovič/Bobo

Dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu naj bi bil dosežen. Kaj vključuje in koga izključuje?

Parafiran dogovor vključuje predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav predstavnikov zdravniškega sindikata Fides na parafiranje dogovora ni bilo.

Zdravniška sindikata Fides in Praktik.um svojih podpisov ne bosta prispevala, saj pričakujeta nadaljevanje pogajanj z vlado, je poročal N1. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je poudarila, da se vlada ne bo več pogajala, saj je tudi zdravnikom dala dobro ponudbo. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je povedal, da bodo nov plačni sistem uvedli aprila 2023.

Žiga Živulovič jr/Bobo

Kaj vključuje dogovor?

Dogovor bi določenim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu prinesel od enega do tri dodatne plačne razrede ter še enega dodatnega, že dogovorjenega v okviru pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

Podpisani dogovor predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač glede na zadnjo vladno ponudbo.

Kot je znano, je vlada predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zdravstveni minister: "Razmere v zdravstvu se umirjajo"

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v imenu vlade povedal, da gre za velik korak za zdravstveno reformo in za umiritev razmer v socialnem zdravstvu. "Po nekaj mesecih trdega dela smo naredili korak naprej. Še zmeraj nismo mogli usteči vsem, ampak smo pa ustregli večini," je povedal.

Povedal je, da bodo s sporazumom začeli zdravstvo obravnavati kot celoto, kar bo po njegovem pripomoglo k boljšemu stanju v zdravstvu. Dodal pa je, da je zadovoljen predvsem zato, ker je obema stranema končno uspelo najti skupni imenovalec, ki v ospredje postavlja pacienta. 

Bobo

Medicinske sestre in babice ostajajo (za zdaj) zunaj

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je opozorila, da bodo na nekaterih področjih pogajanja še potrebna. "Nekatere točke smo že razrešili, za nekatere dele pa smo si določili kasnejši datum," je povedala. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Dodala je, da so anomalije ostale v plačnem razredu E3, torej v razredu medicinskih sester in babic. Nadaljnja pogajanja so potrebna v skupini delovnih mest s peto stopnjo izobrazbe, kamor spadajo farmacevtski, laboratorijski, sanitarni in zobni tehnik. Plače se ne bodo dvignile niti delavcem v skupini J, kamor spadajo čistilci, hišniki, vozniki in zaposleni v tehničnih službah. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol