A. B. | 5. 1. 2023, 06:00

Mnogi več ne vedo, kaj je pravilo dveh sekund: vi veste?

Žiga Živulović jr./BOBO

Na slovenskih cestah je vse več prometnih nesreč, zaradi neprimerne varnostne razdalje, v zadnjih tednih so se te močno povečale. Ste vedeli, da je pot ustavljanja osebnega vozila pri 130 kilometrih na uro kar 129 metrov na suhem in 199 metrov na mokrem vozišču?

Slovenski policisti v zadnjem tednu vse pogosteje poročajo o prometnih nesrečah, ki so posledica neprimerne varnostne razdalje med vozniki. "Voznik osebnega avtomobila je zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v osebni avtomobil voznika, ki je vozil pred njim," so besede, ki jih lahko vse pogosteje preberemo s strani policistov. 

Se še spomnite, kaj je pravilo dveh sekund in kakšne so globe v primeru, da zaradi neupoštevanja varnostne razdalje povzročite prometno nesrečo? 

Mislite, da je razdalja med vozili na fotografiji primerna?

Mislite, da je razdalja med vozili na fotografiji primerna?

Žiga Živulović jr./BOBO

Pravilo dveh sekund

"Velika večina voznikov vozi preblizu zaradi nepoznavanja dolžine zaustavitvene poti, ki jo njihovo vozilo pri zavijanju glede na hitrost in stanje vozišča opravi, del voznikov napačno meni, da s krajšo varnostno razdaljo povečajo prepustnost ceste in da bodo tako hitreje na cilju, nekateri pa poskušajo z agresivnim 'prilepljanjem' na zadek predhodnega vozila tega spraviti s prehitevalnega na vozni pas," o vzrokih za neupoštevanje varnostne razdalje pojasnjujejo na Darsu.

V zakonu o varnostni cestnega prometa je predpisano, da mora voznik, ki za drugim vozilom vozi po istem prometnem pasu, ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Ta ne sme biti krajša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah.

Pri hitrosti 100 km/h mora biti varnostna razdalja med voziloma vsaj 56 metrov, pri hitrosti 130 km/h mora ta znašati vsaj 72 metrov. 

Pravilo dveh sekund uporabite tako, da si ob robu vozišča izberite nek predmet ali orientacijsko točko, ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi to točko, začnemo šteti v sekundnem taktu. "Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo. Če ga prevozimo prej, je naša varnostna razdalja prekratka," opozarjajo na spletni strani ministrstva za notranje zadeve. 

Predpisane globe za neupoštevanje varnostne razdalje

V skladu s 44. členom zakona o pravilih cestnega prometa so lahko globe za prekršek izjemno visoke. Na Darsu in policiji pojasnjujejo, kakšne so kazni za neupoštevanje varnostne razdalje:

  • z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja in ne upošteva varnostne razdalje,
  • z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ne vozi na ustrezni varnostni razdalji,
  • z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami prvega, drugega ali tretjega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke.
  • Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ne vozi na varnostni razdalji, določeni s prometnim znakom. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol