A. B. | 20. 4. 2023, 09:30

Varnostne kamere v UKC Ljubljana "izgubile" spomin: v to naj bi bil vpleten nekdanji šef bolnišnice

Žiga Živulovič jr./BOBO/fotomontaža

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC LJ) poteka izredni notranji nadzor nad poslovanjem službe za korporativno varnost. Tam naj bi se odvijale različne nepravilnosti, ki naj bi s položaja odnesle nekdanjega šefa Matjaža Tavčarja. 

Po neuradnih informacijah naj bi bil Tavčar vpleten v incident na varovanem območju ljubljanskega kliničnega centra, poročajo na 24ur.com. Tavčar naj bi sodelavcu naročil, da sporne posnetke na videonadzornih kamerah izbriše. 

Dogodek naj bi se zgodil ob vpletenosti še ene osebe, ki je trenutno neznana. Dogodek, za katerega izbris naj bi prosil, se je odvijal na varovanem območju kliničnega centra. Oba s Tavčarjem sta se obnašala nespodobno in razbila steklena vrata pisarne v tej enoti. 

Z izbrisom videonadzora so izginili posnetki treh dni, kar je pozneje potrdil eden od uradnikov v UKC Ljubljana, ki je zadevo preverjal. 

Generalni direktor UKC Ljubljana, Marko Jug.

Generalni direktor UKC Ljubljana, Marko Jug.

Žiga Živulovič jr./BOBO

Zaradi suma kaznivih dejanj in napada na informacijski sistem naj bi pristojni uslužbenci o tem obvestili vodstvo UKC. Predlagali naj bi več ukrepov, med drugim uvedbo disciplinskega postopka proti prvemu možu službe za korporativno varnost, reorganizacijo te službe, prijavo kazenskega dejanja Policiji in uvedbo izrednega notranjega nadzora nad omenjenim delom enote. 

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug naj bi že januarja letos napovedal prestrukturiranje enote. 

V UKC Ljubljana potrdili dogodek 

"V obravnavi primera je pooblaščenec zaznal več nepravilnosti, tudi takšne, ki se nanašajo na upravljanje s posnetki videonadzornih kamer, zaradi katerih je vodstvu UKC predlagal več korektivnih ukrepov, vključno z uvedbo disciplinskega postopka zoper vodjo službe za korporativno varnost," so z UKC Ljubljana pojasnili za 24ur.com. 

Žiga Živulović j.r./Bobo

"V vmesnem času je prišlo do zamenjave vodje, v teku pa je tudi izredni notranji nadzor nad materialnim poslovanjem te službe. Komisija za izredni nadzor bo svoje delo zaključila v tem mesecu in pripravila predlog dodatnih korektivnih ukrepov, na podlagi katerih se bo vodstvo UKC Ljubljana nadalje odločalo. Zaradi interesa notranje preiskave in varovanja osebnih podatkov zaposlenih pa žal več podrobnosti o konkretnem primeru ne moremo razkriti," so zaključili. 

Kaj se je dogajalo, bo najverjetneje razkrilo šele končno poročilo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol