4. 6. 2022, 06:00 | Vir: STA

Varuh opozarja: tolikšna PORAST nasilja nad otroki bi nas morala res skrbeti!

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Ob mednarodnem dnevu otrok žrtev nasilja, 4. juniju, je Peter Svetina poudaril, da je reševanje primerov nasilja nad otroki pri nas še vedno prepočasno. Kako bo ukrepal?

Varuh človekovih pravic poudarja, da moramo imeti ničelno toleranco do vseh oblik nasilja in ugotavlja, da se je v zadnjih dveh letih nasilje nad otroki povečalo.

Ob tem je dejal: "Žal je nasilje pogosto skrito, saj se dogaja za štirimi stenami. Naša dolžnost je, da ga prijavimo in o njem ne molčimo."

Tudi zanemarjanje otrok je nasilje

Svetina je v sporočilu za javnost izpostavil, da se "moramo zavedati, da je poleg psihičnega, fizičnega, ekonomskega in spolnega nasilja oblika nasilja tudi zanemarjanje otrok".

V številnih primerih lahko nasilje povzroči resne telesne in psihološke poškodbe pri otrocih. Obenem otrokom sporoča, da je to sprejemljiv način za reševanje konfliktov ali za prisiljevanje drugih ljudi do tega, da naredijo, kar nekdo od njih zahteva.

Stop nasilju nad otroki!

Stop nasilju nad otroki!

Profimedia

Porast spolnih zlorab nad otroki za petino

Varuh pogosto opozarja, da je nujno, da se pristojne institucije v primerih nasilja nad otroki odzovejo pravočasno, strokovno in odločno. Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da postopki trajajo nerazumno dolgo, kar žrtvam nasilja še dodatno uničuje otroštvo.

Podatki nevladne organizacije Združenja za moč, ki pomaga tudi spolno zlorabljenim otrokom, kažejo, da se je med pandemijo v Sloveniji število prijavljenih spolnih zlorab nad otroki povečalo kar za petino.

"Vesel sem, da je po več letih prizadevanj, tudi s strani varuha človekovih pravic, pred kratkim še Slovenija dobila Hišo za otroke. Hiša za otroke jim bo omogočila prijaznejše sodne postopke in psihosocialno pomoč," so besede Svetine navedli v sporočilu za javnost.

Peter Svetina, varuh človekovih pravic

Peter Svetina, varuh človekovih pravic

Bobo

Nujno rabimo preventivne programe

Svetina tudi pričakuje, da bo nova možnost skrbi za otroke zaživela polno in da se bo s tem preprečilo ponovno travmatiziranje otrok žrtev zlorab.

Prav tako ponovno poziva pristojne institucije, da več pozornosti namenijo preventivni programom preprečevanja nasilja v družini in medvrstniškega nasilja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol