Uredništvo | 20. 11. 2023, 13:14

Znano slovensko družino pretresla nova smrt: poslovil se je še zadnji od velikih bratov

Profimedia

Bil je najstarejši od trojice.

Na Vrhovnem sodišču so po poročanju Dnevnika potrdili, da je umrl nekdanji vrhovni sodnik Vasilij Vasko Polič. Pred dobrim letom, 15. septembra lani, je umrl njegov brat, igralec Radko - Rac, le leto prej, 5. decembra 2021, pa Svetozar - Cvero.

Vasilij Polič se je rodil kot najstarejši od treh bratov Polič leta 1940 v Novem mestu. Leta 1962 je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, za diplomo je prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Poleg tega, da je bil vrhovni sodnik, je Vasko Polič napisal 23 leposlovnih del, v zgodbah pa združeval erotiko, pravo, politiko, zgodovino in vesolje.

Poleg tega, da je bil vrhovni sodnik, je Vasko Polič napisal 23 leposlovnih del, v zgodbah pa združeval erotiko, pravo, politiko, zgodovino in vesolje.

Srdjan Živulović/BOBO

Leta 1986 je postal vrhovni sodnik, pozneje še vrhovni sodnik - svetnik, leta 2010 se je upokojil. Napisal je 23 leposlovnih del (Saga o Poličih, Spolno življenje lipicancev), v zgodbah pa združeval erotiko, pravo, politiko, zgodovino in vesolje. Bil je tudi igralec (zaigral je v celovečercu Andreja Košaka Zvenenje v glavi) in glasbenik.

Umetnost v genih

Bratje Polič so izhajali iz partizanske, politično in literarno angažirane družine. Vasilij se je torej izobrazil za sodnika, Radko je postal igralec, Svetozar pa je bil inženir kemije. Odraščali so v Beli krajini, njihovo navdušenje nad umetnostjo pa se prenaša naprej na naslednje generacije Poličev, posebej Svetozarjeva sinova Andraža, ki je pesnik, in Larena, ki je skladatelj.

Najbolj poznan med vsemi tremi je bil kakopak igralec Rac. Vaska Poliča so v intervjuju za Mladino, ki ga je dal leta 2005, celo vprašali, po čem ga ljudje najbolj poznajo, po tem, da je vrhovni sodnik svetnik, pisatelj erotične proze ali starejši brat Radka Poliča Raca.

"Nedvomno sem najprej starejši brat Radka Poliča," je odgovoril Vasko Polič. "Z Racom naju pogosto zamenjujejo. Včasih se celo pošali, da sem nekatere njegove vloge odigral jaz, in mnogi mu verjamejo. No, poleg tega pa sem še tisti sodnik, ki je kostelski zet. Poročen sem namreč s Kostelko."

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije