12. 5. 2022, 14:41

Vatovec o nakupu osemkolesnikov: "To je neracionalno in nepotrebno."

Bobo

Poslanec Levice je prepričan, da Slovenija vozil boxer ne potrebuje, še zlasti v času, ko se državljani srečujejo z visokimi cenami hrane, energentov in goriv. 

Stranke bodoče koalicije Gibanje Svoboda, SD in Levica ostro nasprotujejo večstomilijonskemu nakupu osemkolesnikov boxer in bodo storile vse, da se ta nakup prepreči oziroma odpravi. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je napovedal pravno revizijo vseh potez obrambnega ministra Mateja Tonina v povezavi s poslom nakupa boxerjev.

Nasprotovanje nakupu

Potem ko je obrambni minister Tonin v sredo zvečer v Münchnu podpisal memorandum z organizacijo OCCAR glede večstomilijonskega nakupa oklepnikov boxer, se v strankah bodoče koalicije vrstijo pozivi zoper sklenitev omenjenega posla. Odzvali so se tudi v Levici, v kateri so prepričani, da aktualna vlada nima več legitimnosti za sprejemanje odločitev o nakupu orožja. Aktualna vlada bi na nek način morala opravljati "le še tekoče posle," je v izjavi v DZ poudaril Matej T. Vatovec.

V Levici ocenjujejo, da obstajajo "resne pravne podlage" za to, da se posel nabave boxerjev, če bo ta uresničen, razveljavi. Po njegovih besedah je to tudi zaveza bodoče koalicije. "Vse tri stranke nasprotujemo nakupu osemkolesnikov in se tudi strinjamo, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, da se ta nakup prekliče oziroma odpravi," je poudaril.

Neracionalen in nepotreben nakup

V Gibanju Svoboda, SD in Levici se po Vatovčevih besedah strinjajo tudi, da Slovenija vozil boxer ne potrebuje, še zlasti v času, ko se državljani srečujejo z visokimi cenami hrane, energentov in goriv.

"Ta nakup je v tem hipu neracionalen in nepotreben. Nakopati dodatnih skoraj 400 milijonov evrov za državni proračun je samomor z vidika javnih financ," je poudaril.

Prva naloga nove vlade bo pravna revizija vseh potez in dokumentacije, ki sta jo aktualna vlada oz. minister Tonin sprejemala v povezavi z poslom nabave osemkolesnikov, je še napovedal Vatovec. Slovenija na podlagi memoranduma načrtuje nabavo 45 osemkolesnikov za skupno 343,43 milijona evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.