11. 2. 2024, 13:11 | Vir: STA

Policija svari pred nepridipravi: konec tedna več vlomov v stanovanjske objekte

Profimedia

Dnevi so še vedno krajši in temnejši, storilci kaznivih dejanj pa to s pridom izkoriščajo.

Ljubljanski in kranjski policisti ta konec tedna poročajo o več vlomih v stanovanjske objekte. Med drugim so nepridipravi v Medvodah ukradli gotovino in nakit, škode je za 10.000 evrov. Policisti prebivalcem svetujejo preventivne ukrepe.

S Policijske uprave Ljubljana poleg vloma v Medvodah danes poročajo tudi o vlomu v hišo v Cerknici, od koder so neznanci prav tako odnesli gotovino in nakit ter povzročili okoli 2800 evrov škode. V središču Ljubljane so vlomili v blok, od koder so odnesli kolo in orodje, škode je za okoli tisoč evrov, prav tako pa tudi v kolesarnico, od koder so odnesli kolesi. Na območju Grosuplja so vlomili v vrtnarijo in ukradli opremo za vrt.

Aleksandra Saša Prelesnik

Obenem ljubljanski policisti poročajo tudi o petkovi drzni tatvini na Viču, kjer sta se nekaj pred 12. uro neznanca na električnem skiroju pripeljala za oškodovanko, ko je sopotnik zagrabil vrečko oškodovanke in ji jo izpulil iz rok. Nato sta se neznanca s kraja odpeljala. Oškodovanka je pri tem padla in se lažje poškodovala. Gre za dva moška višje in močnejše postave, oba sta bila oblečena v rdeči bundi, na glavi sta nosila volneni kapi, so pojasnili policisti.

Kranjski policisti pa so bili v soboto zvečer obveščeni o vlomu v tri stanovanjske hiše. Storilec je v vseh treh primerih nasilno vstopil v notranjost skozi balkonska vrata in si prilastil denar ali nakit.

Večino vlomov skozi balkonska vrata

Ob tem kranjski policisti opozarjajo, da so dnevi še vedno krajši in temnejši, storilci kaznivih dejanj pa to s pridom izkoriščajo. Ljudem svetujejo, naj bodo pozorni na neznana vozila in osebe, ki bi si ogledovale njihovo okolico in bi se lahko pripravljale na izvršitev kaznivega ravnanja. "Zapomnite si podatke o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe, saj ti podatki policistom lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja, v kolikor bi do takega dejanja prišlo," dodajajo.

Aleksandra Saša Prelesnik

Vse, ki bi v svojem okolišu zaznavali kakršnakoli kazniva ravnanja, vozila ali neznance, ki bi lahko izvrševali kazniva dejanja, pozivajo, naj pokličejo na najbližjo policijsko postajo ali se povežejo z vodjem policijskega okoliša. V vseh interventnih primerih pa naj takoj pokličejo na številko 113.

Policisti prebivalcem svetujejo, da četudi od doma odidejo le za krajši čas, denimo v trgovino ali na sprehod, poskrbijo, da hiša ali stanovanje ne dajeta videza, da v njej oziroma njem ni nikogar. "Če ima vaša nepremičnina ograjo, senzorske luči, alarmno napravo je še toliko varnejša," so navedli. Pojasnili so, da večino vlomov storilci izvršijo z nasilnim vstopom skozi balkonska vrata, zato so morda rešitev zunanje žaluzije. "Vrednejše predmete (nakit, denar itd.) ne hranite prosto doma. Ob daljši odsotnosti prosite sosede, prijatelje, sorodnike za redno praznjenje pošte iz nabiralnika in občasne obhode," še svetujejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol