5. 8. 2023, 12:44 | Vir: STA

Velike težave v Velenju: sprožilo se je več plazov, ogrožena tudi nekatera prebivališča (mnogi so prenočili v Rdeči dvorani)

Facebook/Mestna občina Velenje/fotomontaža

Po besedah velenjskega župana bo prihodnjih nekaj dni verjetno izjemno težavnih.

V Mestni občini Velenje se je ponoči sprožilo nekaj plazov, v Vinski Gori je zaradi tega ogroženih nekaj stanovanjskih objektov. Še vedno ne morejo dostopati do prebivalcev doline Velunje. Pitno vodo za zdaj še imajo, a velenjski župan Peter Dermol poziva k varčnosti. V Rdeči dvorani je prenočilo 1000 ljudi, tudi obiskovalci kampa Menina.

Več kot sto novih plazov

Tudi za mnoge v Mestni občini Velenje je neprespana noč, čeprav po besedah župana mirnejša kot ure pred tem. Ponoči so bile na terenu strokovne službe zaradi proženja novih plazov, prav tako so iz zalitih kleti prečrpavali vodo. Še vedno je onemogočen dostop do prebivalcev doline Velunje, je Dermol dejal v izjavi za medije.

Danes bodo te poti poskušali sprostiti, a je na območju občine v tem trenutku neprevoznih kar nekaj cest, kar je predvsem posledica proženja novih plazov. Po besedah župana se je v teh zadnjih neurjih oz. poplavah sprožilo več kot sto novih plazov, ki ogrožajo okoli deset gospodarskih oz. stanovanjskih objektov.

Nedostopen je Vodni vir Ljubljana

Plazovi so pretrgali tudi nekaj cevovodov, zato je na območju Šaleške doline nekaj težav z vodooskrbo. A Dermol miri, da je za zdaj dobava in oskrba z vodo ter z ogrevanjem nemotena. Občane poziva, naj spremljajo dogajanje v zvezi z vodooskrbo in naj poskušajo vodo porabljati varčno.

Vodni vir Ljubija je nedostopen, zato so v tem trenutku priključeni na rezervni vodni vir v Topolšici. "Na celotnem območju Šaleške doline z izjemo Belih Vod imamo dostopno in še kakovostno vodo," je dejal.

Mnogi obiskovalci festivala Metaldays prenočili v Rdeči dvorani

V Velenju je te dni ob Velenjskem jezeru potekal festival Metaldays. Že v petek zjutraj je bil poplavljen del kampa, zato so obiskovalce evakuirali v Rdečo dvorano. "Izjemno sem ponosen na vse Velenjčanke in Velenjčane, na vse ponudnike gostinskih storitev, tudi javne zavode in vse, ki so tako ali drugače pomagali, da smo lahko vse te ljudi tudi spravili na varno," je dejal župan.

V Rdeči dvorani je prenočilo okrog 1000 ljudi, med njimi tudi obiskovalci Zgornje Savinjske doline, tja so evakuirali tudi obiskovalce kampa Menina. "Tudi nadaljnjih 24 ur bo Rdeča dvorana še odprta za vse tiste, ki bodo potrebovali nočitev tudi v prihajajoči noči," je zagotovil Dermol.

Facebook/Mestna občina Velenje

Pričakujejo, da se bo sprožilo še več plazov

"Vsega tega še ni konec, še prihodnjih nekaj dni bo verjetno izjemno težavnih," je opozoril. Glede na razmere predvidevajo, da se bo sprožilo še nekaj plazov. Velenje v naslednjih dneh in tednih čaka popis vseh posledic, nato pa tudi sanacija stanja, ki so ga povzročile poplave in tudi predhodna neurja.

Ob koncu se je župan zahvalil vsem strokovnim službam, civilni zaščiti, gasilcem, policistom pa tudi občanom Velenja, ki so s svojo mehanizacijo nemudoma pristopili k odstranjevanju posledic.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord