STA/M.P. | 15. 6. 2022, 11:55

Velenjski rudarji: petsto metrov pod zemljo na kruhu in salami, zdaj pa še TO!

Bobo

Velenjski knapi zbirajo podpise za peticijo po dostojni malici, saj njihove trenutne razmere glede hrane niso vredne človeka. Sploh takega, ki dela v tako hudih razmerah. Kaj sporočajo?

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) zahteva dvig nadomestila za prehrano za velenjske rudarje s sedanjih 6,12 evra na 7,91 evra.

Začeli z zbiranjem podpisov

V ta namen so začeli zbirati 600 podpisov, peticijo pa bodo potem izročili upravi Premogovnika Velenje, je povedal predsednik SDRES Asmir Bećarević.

"V času, ko se energija draži, je nesprejemljivo, da se varčuje na tistih delavcih, ki so prvi v proizvodni verigi električne energije," je poudaril predstavnik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) Asmir Bećarević.

Zahtevajo, da se razlika delavcu bodisi v celoti nakaže na račun, bodisi se mu ob koncu meseca na račun izplača znesek neporabljenih "blokov" za malico. 

Bobo

Toplo malico imajo samo zunanji delavci

"Živimo v 21. stoletju, govorimo o digitalizaciji, a pozabljamo na osnovno prehrano. Človek se mora za varno delo kakovostno prehranjevati. Kakovost malic, ki nam jih dobavlja Gorenje Gostinstvo, je slabša, kot je bila v preteklosti," je opozoril Bećarević.

Malica je hladna, toplo malico imajo samo zunanji delavci. "Tudi rudarji 500 metrov pod zemljo bi lahko imeli toplo malico, tako kot je to v tujini," je dejal Bećarević.

Poleg tega je dejal, da rudarji v jami nimajo kuhinje in stolov, zato pogosto malico pojedo stoje ali kar na kolenih. Poudaril je še, da nekateri med njimi malico prinesejo s seboj, vendar je to dodaten strošek, saj imajo malico plačano.

Rudarska realnost

Rudarska realnost

Bobo

Tudi o plačah

Bećarević se je dotaknil tudi vprašanja plač v skupini Premogovnik Velenje: "Dejstvo je, da se od leta 2019, ko je bil sprejet splošni akt o plačah in podano soglasje s strani reprezentativnega sindikata SPESS-PV, naše plače ne usklajujejo več z rastjo življenjskih stroškov."  Kot dodaja, je to razvidno iz splošnega akta o plačah in spornega člena, ki ga je s soglasjem potrdil reprezentativni sindikat.

Bobo

So se pa v sindikatu SPESS-PV na opozorila SDRES o spornem soglasju, ki je zamrznilo plače, odzvali s tožbo, s katero od sindikata SDRES zahtevajo 10.500 evrov odškodnine in preklic izjav.

Bećarević je ob tem odločen: "Vse naše izjave so preverljive in resnične."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord