Š. T. | 26. 3. 2023, 15:22

Velik porast odvisnosti od ekranov pri slovenski mladini: številke so zaskrbljujoče

Profimedia

Vse več slovenskih staršev poišče psihološko pomoč za otroke zaradi njihove zasvojenosti z zasloni. "To je že civilizacijski problem," pravi terapevt za zdravljenje zasvojenosti.

Vodja novogoriškega centra za zdravljenje zasvojenosti, terapevt Miha Kramli, že 25 let dela v ambulanti, kjer so prvotno večinoma zdravili zasvojenost z igralniškimi igrami. V zadnjih letih pa zdravijo predvsem zasvojenost z zasloni.

"V zadnjem obdobju se je število iskalcev pomoči zaradi nekemične zasvojenosti tako povečalo, da ne moremo verjeti," je za N1 dejal Kramli. "Samo prejšnji ponedeljek smo vključili osem novih mladoletnikov, kar je toliko kot včasih v pol leta." Med 258 zasvojenimi, ki so jih v njihovi ambulanti obravnavali lani, je bila večina osnovnošolcev in srednješolcev.

Kramli ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno od 2500 do 3 tisoč mladih, ki so zaradi zasvojenosti nefunkcionalni.

"To je že civilizacijski problem," je povedal za N1. Preveč časa, preživetega pred zaslonom, možgane tako obremeni s podatki, da ne morejo več procesirati vseh informacij. Zato ne obdelujejo več tistega, kar je prav, ampak le še tisto, kar je "fajn", kar je dobro.

Starši lahko pomagajo

Strokovnjaki opozarjajo, da se je treba začeti ukvarjati s preventivnimi koraki, ozaveščanjem in izobraževanjem, tako otrok kot staršev. 

Slika je simbolična

Slika je simbolična

Profimedia

Psihologinja Nuša Klepec iz Logouta (Center pomoči pri prekomerni rabi interneta) pravi, da je "postavljanje meja psihološka potreba otrok in mladostnikov," saj razvojno gledano otroci še nimajo zmožnosti, da bi sami odložili zaslone.

Zato morajo biti starši tisti, ki otrokom pomagajo pri tem, jih omejujejo in nadzorujejo, kdaj, koliko in kaj delajo na zaslonih. Ob tem poudarja, da z uravnoteženo uporabo zaslonov ni nič narobe, saj imajo nove tehnologije veliko pozitivnih lastnosti. "Težave se pojavijo, ko ta uporaba ni več uravnotežena," je povedala za N1.

Na terapije ob zdravljenju zasvojenosti v Logout največkrat hodijo celotne družine, kadar gre za težave otrok, mlajših od deset let, pa zgolj starši. Trajanje zdravljenja je odvisno od tega, kako velike so težave otrok. 

Kako prepoznati, če je vaš otrok zasvojen?

Starši v svojih pismih strokovnjakom Logouta pogosto navajajo glavne simptome zasvojenosti:

  • laganje o času, ki ga otroci preživijo pred zasloni,
  • spremembe spalnih, prehranjevalnih in higienskih navad,
  • čustvena nihanja in čustvene reakcije ob onemogočanju aktivnosti za zaslonom,
  • izguba zanimanja za druge aktivnosti,
  • poslabšanje šolskega uspeha,
  • težave v medosebnih odnosih,
  • razpršena ali zmanjšana pozornost, itd...

O tem, kako zaskrbljeni so starši, pa v pismih, ki so jih poslali na Logout in jih najdete v članku na N1.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol