J. Z. | 13. 7. 2022, 09:22

Velika evakuacija z Velike planine: kaj se je dogajalo?

Facebook/Velika planina resort

Reševalci so imeli v torek polne roke dela z evakuacijo večjega števila planincev, ki so obtičali na Veliki planini. Nepričakovan dogodek jim je preprečil, da bi idiličen izlet v naravo zaključili, kot so želeli.

Velika planina je priljubljena turistična točka za vse, ki se želijo na nekoliko višji nadmorski višini ohladiti od vročine, ki vlada v mestu. Več kot sto pohodnikov pa je v torek naletelo na težavo, ko so se želeli z nihalko vrniti v dolino.

Zaradi napake na krmilnem sistemu nihalka ni obratovala. Potnike z Velike planine so morali evakuirati - s kombiji in avtobusi so jih prepeljali v dolino Kamniške Bistrice. 

Nekaj so jih odpeljali, več jih je odšlo kar peš

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je do okvare na kabinski žičnici prišlo ob 13.55, kmalu zatem pa se je začela akcija Gorske reševalne službe Kamnik. Pri reševanju so sodelovali tudi gasilci iz okoliških prostovoljnih gasilskih društev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Velika planina, d.o.o. (@velika_planina)

S parkirišča so do spodnje postaje žičnice prepeljali 132 oseb. Od tam so jih 47 prepeljali v dolino, 85 pa jih je odšlo peš.

Napako na nihalki so medtem že odpravili in sedaj nemoteno obratuje. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol