R. K. | 20. 4. 2023, 11:34

Vemo, kje vse policisti preverjajo, ali ste imeli pretežko nogo (objavljamo lokacije in čas)

Policija

Na slovenskih cestah poteka usklajeno preverjanje hitrosti, v katerem sodeluje večje število policistov, ki pri nadzoru uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva.

Poročali smo o pomladni preventivni akciji za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, ki jo od 17. do 23. aprila izvajajo slovenski policisti. Zdaj pa smo izvedeli tudi za vnaprej predvidene lokacije, na katerih možje v modrem preverjajo, ali ste preveč pritisnili na stopalko. Akcija je usklajena s policijami tako rekoč vseh držav Evropske unije.

Pridružile se jim bodo tudi redne patrulje

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je še vedno prevelika hitrost, zato je namen tovrstnih preventivnih aktivnosti predvsem umirjanje prometa. Po ugotovitvah policije namreč vozniki takrat, ko vedo, da policija opravlja nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno. "Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje ohranijo tudi po tem, ko poostreni nadzori ne potekajo več," pravijo policisti.

Pri akciji sodeluje več kot sto policistov, ki pri tem uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva. Občasno se jim nameravajo pridružiti tudi redne patrulje, ki bodo nadzor v okviru spomladanske preventivne akcije hitrosti izvajale ob rednem delu. Vozniki lahko tako tudi na drugih lokacijah pričakujejo dodatne policijske kontrole. 

Kdaj je prometnih nesreč največ?

Policisti so ob tem navedli še, da se je v zadnjih letih petina prometnih nesreč zgodila ravno zaradi prevelike hitrosti, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa je ta delež še precej večji. Kot so zapisali, se zadnja leta giblje pri 37 odstotkih. Med povzročitelji smrtnih nesreč izstopajo predvsem starostne skupine med 18 in 24 leti ter med 25 in 34 leti. Udeleženci, ki spadajo v ti dve starostni skupini, so namreč povzročili več kot polovico prometnih nesreč.

Borut Živulović/Bobo

Kar tretjina prometnih nesreč se zgodi na cestah zunaj naselja, statistika pa pravi, da po nesrečah izstopajo čas med 11.00 in 12.00 ter med 21.00 in 22.00. V povprečju zaradi nesreč najbolj izstopa predvsem popoldanski in večerni čas. Največ nesreč se zgodi ob koncih tedna, so še zapisali policisti, za konec pa opozorili voznike, naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol