R. K. | 20. 3. 2023, 16:12

Verska diskriminacija na ljubljanski srednji šoli? Dijakinja morala zapustiti razred

Profimedia

Slovenijo je pretresel incident, ki naj bi se zgodil v eni izmed izobraževalnih ustanov v prestolnici.

V eni od ljubljanskih srednjih šol je v petek prišlo do incidenta, ki se je zgodil med učiteljem in dijakinjo, od katere naj bi prvi zahteval, da sname hidžab, sicer je ne bo poučeval. "Nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu," naj bi ji ob tem dejal. Dijakinja mu je poskušala pojasniti, da rute iz verskih razlogov ne more sneti, nazadnje pa je zapustila razred. 

Po dogodku se je odzvala ravnateljica, ki je dekletu zagotovila, da ni storilo ničesar narobe, opravila pa je tudi razgovor z učiteljem in o vsem skupaj obvestila ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, kjer so poudarili, da so tako šola kot njeni zaposleni dolžni upoštevati versko svobodo in nedotakljivost vsakega posameznika ter preprečevati diskriminacijo posameznikov na podlagi veroizpovedi, poroča 24ur.com.

Profimedia

Učitelj problematičen že dalj časa?

V razredu omenjenega učitelja naj bi se po dogodku oglasili ravnateljica in svetovalna delavka ter mu pojasnili, da nošenje naglavne rute ni razlog, da bi zavrnil poučevanje dekleta. Učitelj naj bi nato razred zapustil, je za omenjeni medij navedel eden od staršev. Dodal je, da to ni edini incident v razredu tega učitelja, ki naj bi nad dijaki dnevno izvajal verbalno nasilje, jih zmerjal in poniževal.

"Večina dijakov ima pri njem negativno oceno, ravnateljica pa se zaveda, da je ta učitelj že vrsto let pereč problem," je dejal. Dogodek je potrdila tudi ravnateljica šole, ki je za 24ur.com povedala, da se s podobnim primerom doslej še niso srečali in dodala, da doslej nihče od učiteljev z dijaki ni imel težav zaradi nošenja verskih simbolov oziroma verske pripadnosti.

Bobo

Ministrstvo pomaga z usmeritvami

Pojasnila je, da je bila o incidentu obveščena v petek ob 9. uri zjutraj in takoj odšla v razred, da bi preverila, kaj se dogaja. S pomočnikom ravnateljice sta nato v ravnateljičini pisarni opravil razgovor z učiteljem, ki je potrdil, da je dekle iz razreda odšlo, ko ji je dejal, da nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu. Ravnateljica je skupaj s svetovalno delavko pogovor opravila tudi z dijakinjo: "Pomirili sva jo, da ni naredila ničesar narobe."

Na dogodek so se odzvali tudi na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, kjer so dejali, da s šolo ostajajo v stiku in jim pomagajo z usmeritvami. Poudarili so, da mora šola kot delodajalec pri vodenju postopkov proti učitelju v zvezi z njegovim ravnanjem in pri sprejemu ukrepov upoštevati delovno pravno zakonodajo in načela integritete. Potrebna je tudi posebna občutljivost zaradi zaščite vpletenih dijakov, zlasti neposredno vpletene dijakinje, so dejali za 24ur.com.

Profimedia

Ravnateljica učiteljski zbor seznanila z zakonodajo

Šolska svetovalna delavka je ravnateljico že 8. marca obvestila, da je ena od dijakinj začela nositi naglavno ruto oziroma hidžab. "Po elektronski pošti sem takoj obvestila učiteljski zbor, po predhodno pridobljenih navodilih Direktorata za srednje in višje šole, ministrstva za vzgojo in izobraževanje, da je nošenje naglavne rute v šoli dovoljeno," je pojasnila ravnateljica.

Dodala je, da je učiteljski zbor o slovenski zakonodaji na to temo 8. marca obvestila še na pedagoški konferenci: "Povedala sem, da je prepovedana kakršna koli oblika diskriminacije zaradi verskega prepričanja." Nato pa je dva dni pozneje zboru poslala še elektronsko sporočilo, v katerem jih je obvestila o temeljnih človekovih pravicah v zvezi z izražanjem verske pripadnosti, poroča omenjeni medij.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec