M. P. | 10. 10. 2022, 21:13

Veseli december pred vrati: prižgati novoletne lučke ali ne?

Profimedia

Kako bo med letošnjimi prazniki s praznično razsvetljavo, se sprašujejo mnogi.

Medtem ko so ljubljanski delavci že začeli z obešanjem lučk, se v številnih evropskih državah še vedno sprašujejo, ali letos prižgati praznično razsvetljavo ali ne. Zaradi energetske krize se namreč ponekod  pripravljajo na redukcije elektrike. O tem razmišljajo v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji. Redukcije bi bile časovno omejene, zanje pa bi se odločili le v skrajnem primeru, je v prispevku na 24ur povedala novinarka Tanja Volmut.

Z ljubljanske občine so na vprašanja, če so se v luči redukcij elektrike spremenili tudi načrti praznične okrasitve mesta, dobili zgolj odgovor, da se na december pripravljajo tako kot vsako leto. A da se lahko v luči energetske krize tudi kaj spremeni in da o podrobnostih še ne morejo govoriti.  

Profiemdia

Lučke po vsej prestolnici, tudi na gradu

Delavci Javne razsvetljave so medtem v Ljubljani že začeli z odvijanjem in ovijanjem večkilometrskih lučk po Petkovškovem nabrežju. Lučke so kot vsako leto dolge 50 kilometrov, namestili jih bodo po celem mestu. 

Ljubljanski grad bo osvetljevalo 350 luči, tudi mostovi čez Ljubljanico bodo znova zasvetili v novoletnih barvah.

Profimedia

Lučke, ki jih napeljujejo po Ljubljani, so že varčne. "Včasih so bile na žarilno nitko, nato smo sčasoma prišli na LED razsvetljavo," je razložil Robert Rukavina z Javne razsvetljave. 

Pa naša druga mesta?

Z občin so dobili podobne odgovore. Načrt je, da lučke v mestih prižgejo, in sicer na tradicionalne decembrske datume. V Ljubljani neuradno 25. novembra, Celje in Koper bodo razsvetlili dan kasneje. 5. decembra se obeta prižig lučk v Murski Soboti, v Mariboru pa so glede datuma prižiga še zadržani.

O redukciji elektrike razmišljajo tudi v Veliki Britaniji,

O redukciji elektrike razmišljajo tudi v Veliki Britaniji,

Profimedia

V tujini, predvsem v Nemčiji, Avstriji, na Danskem in Portugalskem, se bolj aktivno pogovarjajo o omejevanju novoletne osvetlitve, Na Dunaju načrtujejo, da bi lučke prižgali kasneje kot po navadi, na Portugalskem naj bi bile prižgane zgolj nekaj ur zvečer, tudi na Danskem naj bi jih zmanjšali za več kot polovico.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord