R. K. | 1. 8. 2022, 16:22

Vesela novica: prostovoljnim gasilcem je uspelo to, kar smo si vsi želeli

Bobo/posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje

Se bodo po več kot dveh tednih besnenja največjega gozdnega požara pri nas gasilci končno lahko umaknili s Krasa?

Požar na Krasu, zaradi katerega je 17 dni trepetala vsa Slovenija, je po besedah vodje intervencije Simona Vendramina končno pogašen. Kljub temu gasilci vsaj do obilnejših padavin ostajajo na območju pogorišča. Kot je povedal Vendramin, je v nedeljo gasilsko stražo izvajalo le še deset gasilcev, saj je žarišč bistveno manj kot jih je bilo. 

Bobo

Večkrat na dan bodo preverjali območje

Po 17 dneh največjega požara v zgodovini Slovenije, s katerim se je več kot dva tedna borilo na stotine gasilcev, je ogenj končno pod nadzorom. Velika požarna ogroženost je sicer še vedno razglašena, zato bodo skupine dveh ali treh gasilcev večkrat na dan zapeljale po območju, skušali pa ga bodo nadzorovati tudi iz zraka. Stražo bodo izvajala okoliška gasilska društva.

"Če požarišč ne bo, bomo prekinili z gasilsko stražo in bo nadzor nad požariščem izvajalo matično društvo skupaj s sosednjimi v sklopu rednih obhodov oz. izvajanja gasilskih straž ob razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja," je sicer že v nedeljo povedal Vendramin.

Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje

Gašenje je bilo izredno nevarno

Vodja intervencije je ob tem izrazil veselje, ker ni zagorela nobena hiša, huje pa ni bil poškodovan niti noben gasilec. Zaradi visokih temperatur in neeksplodiranih ubojnih sredstev je bilo namreč gašenje požara na Krasu izredno nevarno. Aktivacijo državnega načrta za velike požare nameravajo preklicati še nocoj, poroča portal 24ur.com.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol