6. 3. 2024, 21:41 | Vir: STA

Nepričakovano dogajanje v Gibanju Svoboda: enega od najvišjih položajev v stranki zapušča ...

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Vplivna članica stranke se poslavlja od svoje dozdajšnje funkcije.

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković se s koncem meseca poslavlja s funkcije, nasledil jo bo Rok Marolt. Kot je navedel predsednik stranke Robert Golob: "odhaja po tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila"

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Odhaja na lastno željo, izraženo že pred meseci. Na njeni življenjski poti ji želim samo najboljše," je odhod Vukovićeve komentiral Golob.

Kdo je njena zamenjava?

Na mestu generalnega sekretarja stranke jo bo zamenjal Marolt, ki naj bi veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Po dolgoletni karieri v nekdanjem nacionalnem letalskem prevozniku Adria Airways je vodil Agencijo za civilno letalstvo, na ministrstvu za finance pa je v tem mandatu nekaj časa opravljal naloge generalnega sekretarja.

Pretežni del popoldanskih zasedanj organov največje vladne stranke, ki je potekal za tesno zaprtimi vrati, je bil sicer namenjen pripravam na evropske volitve. Po dveh zaključenih krogih evidentiranja naj bi v naboru stranke bilo okoli 30 evidentiranih kandidatov. Potrjevanja liste kandidatov, ki jih bodo poslali v boj za mesta na evropskem političnem parketu sicer danes ni bilo na dnevnem redu.

Bo za stolček v evropskem parlamentu kandidirala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič?

Bo za stolček v evropskem parlamentu kandidirala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič?

Žiga Živulovič/Bobo

Koga pričakovati na listi kandidatov?

Kdaj bodo storili ta korak, v stranki še ne razkrivajo, naj pa bi listo tudi javno predstavili na aprilskem dogodku pred začetkom volilne kampanje. Na njej je sicer bržkone pričakovati sedanja evropska poslanca Ireno Jovevo in Klemna Grošlja, ki jo je ob združitvi z Gibanjem Svobodo v stranko "prispevala" LMŠ. V zadnjih tednih se je ugibalo tudi o možni kandidaturi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič bodisi na mestu nosilke liste bodisi na katerem mestu nižje na kandidatni listi.

Skladno s statutom sicer kandidate za volitve poslancev v Evropski parlament na predlog izvršnega odbora določa svet stranke. V slednji je ob tem slišati različna mnenja, na koga staviti za nosilno mesto na listi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol