A. B. | 20. 10. 2022, 06:00

VIDEO: Komaj 7-letni Mariborčan, ki nas je pustil odprtih ust! Podrl je svoj osebni rekord v poznavanju števila pi

Profimedia/Instagram/Edvard Kaloh

Njegov tedenski urnik je poln aktivnosti, prost ni niti ob sobotah in nedeljah, ko si je vzel čas, da se nauči še ene nove veščine. Poglejte, koliko decimalk števila pi pozna.

Edvard Kaloh, ki je junija dopolnil 7 let, obožuje matematiko in vse, kar je povezano s pomnjenjem. Pred sedmimi meseci se je udeležil tekmovanja v recitiranju števila pi, ki je potekalo na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer mu je uspelo zrecitirati 265 decimalk. Takrat je bil to njegov osebni rekord, tokrat pa ga je močno presegel. 

Zrecitirati zna že kar 1.080 decimalk števila pi.

Neverjeten deček iz Maribora 

7-letni fant je iz Maribora, pri vseh njegovih aktivnostih pa ga močno podpirata tudi njegova starša – Marko in Vesna Kaloh. O njegovih dosežkih vestno poročata na Facebooku, kjer sta tudi objavila YouTube posnetek, na katerem lahko prisluhnemo Edvardovi recitaciji. Ob objavi sta napisala, da "decimalke niso v nikakršnem zaporedju, zato si jih je enostavno treba zapomniti".

"Do danes se je Edvard naučil že 1.080 decimalk števila pi in na tem posnetku vam jih zrecitira," sta zapisala in dodala: "Do 14. marca 2023, ko bo ponovno tekmovanje v recitiranju števila, bi se jih rad naučil 2.000."

V videu spodaj se lahko na lastne oči prepričate, da je 7-letnik res pravi genij: 

Obožuje matematiko, njegovi dnevi so polno zasedeni

Le pri dveh letih je Edvarda začela zanimati matematika, že takrat pa je začel šteti do sto in od sto nazaj.  Ko so odkrili njegov talent, so ga starši začeli spodbujati in podpirati. Edvard ima vsak dan po šoli, ki izvaja program montessori pedagiko, še številne krožke. Ob ponedeljkih matematiko, torkih angleščino, sredah nogomet in šah, četrtkih individualno uro šaha s slovenskim šahovskim velemojstrom Georgom Mohrom ter ob petkih boks in kitaro. Prost ni niti ob sobotah in nedeljah, ko se mu na urniku spet zvrstijo vse obšolske dejavnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edvard Kaloh (@edvardkaloh)

A vse, kar počne, počne z veseljem. V oddaji Dobro Jutro na Planet TV je njegov oče povedal, da bi ukinitev kakšnega krožka zanj in njegovo mlajšo sestro Frido pomenilo kazen. Edvard, ki je na zadnjem tekmovanju Brainobrain med 27.000 otroki iz 55 držav zasedel prvo mesto v računanju, pa po besedah njegovega očeta ni edini takšen genij pri nas. Po njegovih besedah je takšnih otrok veliko, a se je z njimi potrebno ukvarjati in vložiti veliko časa. 

Edvard je v omenjeni oddaji že navsezgodaj zjutraj pokazal svoje matematične sposobnosti, ko je na pamet izračunal kar nekaj enačb množenja in deljenja večmestnih števil ter korenov trimestnih števil. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ