R. K. | 6. 7. 2022, 11:04

VIDEO: Rasistični izpad v središču Ljubljane, migrantu zlomil čeljust

Bobo/Facebook/Tukaj smo/fotomontaža

Moškega, ki je v slovenski prestolnici pristopil do dveh temnopoltih oseb, ju žalil in grobo fizično napadel, je eden od napadenih posnel s telefonom.

Po Facebooku je zaokrožil šokanten posnetek rasističnega izpada v središču Ljubljane. Na posnetku je videti moškega, ki se vidno opit spravlja nad dve temnopolti osebi, ki mirno sedita na klopi v Miklošičevem parku. Z njima se hoče tepsti, hkrati pa ju obklada z rasističnimi opazkami. Kot je opisano v besedilu ob posnetku, je osebo, ki se je identificirala kot Walid iz Sudana, v nadaljevanju tudi udaril s steklenico po obrazu in mu pri tem zlomil čeljust.

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Bobo

 

Da bi odvrnil napadalca, ga je začel snemati s telefonom

Sodeč po opisu v objavi posnetka na Facebooku, se je vse začelo, ko je do dveh prebivalcev azilnega doma, ki sta sedela na klopi v parku, pristopil moški in ju nagovoril z žaljiivko: “Hej nigra, a imata vžigalnik?” Ko ga je eden izmed nagovorjenih vprašal, zakaj uporablja žaljivo besedo "niger", naj bi se moški razjezil, začel kričati in ju še dodatno žaliti. Zato ga je eden izmed napadenih začel snemati s telefonom. Menil je namreč, da bo moškega to odvrnilo od nadaljnjih provokacij.

Moški ga je po obrazu silovito udaril s steklenico

"Žal pa ga je moja poteza še bolj razjezila," je razočaran avtor zapisa. Na posnetku je videti, kako ju moški obklada z žaljivkami in ju izziva, da bi se z njim tepla. Onadva ga medtem skušata pomiriti. Imenujeta ga celo "prijatelj", prosita ga naj gre stran, saj se ne želita tepsti. Na žaljivke se odzivata s "hvala". Kot zapiše eden od napadenih, je med dogajanjem do njiju pristopilo tudi nekaj naključnih ljudi in se jima v imenu moškega opravičilo. Kar potrjuje tudi posnetek. Tik pred koncem je namreč slišati ženski glasi, ki moška v angleškem jeziku nagovori: "Zelo mi je žal ..."

A nato ju je moški še siloviteje napadel: "Tokrat je imel v roki steklenico vina in kar naenkrat je z njo silovito zamahnil po mojem obrazu," fizični napad opiše avtor. "Padel sem na tla in za nekaj trenutkov omedlel, on pa je pobegnil, brez da bi sploh preveril, kaj se je zgodilo z mano."

Bobo

Ne ve, ali se bo v Sloveniji še lahko počutil varnega

Policija je prišla nedolgo po dogodku. Napadeni jim je pokazal posnetek, a jim je v šoku dejal, da moškega ne želi prijaviti. "Ko pa sem prišel v azilni dom, sem se začel počutiti slabo. Bolečina je postajala vse močnejša in bil sem zelo šibak. Odpravil sem se na urgenco, kjer so mi povedali, da imam zlomljeno čeljust in da nujno potrebujem operacijo," bridko izkušnjo opiše avtor besedila. "Zdaj imam v čeljusti ploščice ter šest vijakov in osem tednov ne smem jesti nič drugega kot redko juho."

Kot pravi, je vsa zadeva začela za njim prihajati šele, ko se je vrnil iz bolnišnice. "Svojo državo sem zapustil, ker sem potreboval varnost. Mislil sem, da je Slovenija varna in da tukaj ljudje ne sodijo drugih po barvi njihove kože," je nad državo, v katero se je zatekel, razočaran avtor zapisa. "Toda motil sem se. Bil sem brutalno napaden v centru svojega novega mesta, na klopici, kjer vsak večer sedim in opazujem mimoidoče, da lažje pozabim na svoje težave. Po takšnem napadu se bom zelo težko še počutil sprejetega in varnega," zaključi napadeni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.