A. B. | 1. 9. 2022, 18:33

VIDEO: Najbolj izvirna budnica ob prvem šolskem jutru: kako bi se odzvali vaši otroci?

Osebni arhiv Edith Costo/fotomontaža

Ponovni ali prvi vstop v šolo ni treba, da je turoben in meglen, kot so prvi dnevi septembra. Lahko je zabaven in komičen, kar dokazuje tudi povsem razigran par, ki za otroka vsako leto pripravi res nepozabno prvo šolsko jutro.

Tomaž Koštomaj, sicer znan pod psevdonimom Tom Costo, je pisatelj, igralec in član kulturno umetniškega društva Epik teater. Z ženo Edith Costo, sicer učiteljico na osnovni šoli, vsak prvi šolski dan 13-letnega Emanuela in 14-letnega Etienna razveseljujeta z navihano budnico. 

Primorka, ki dela kot pomočnica v podaljšanjem bivanju in otroke s posebnimi potrebami poučuje likovno vzgojo, in Šentjurčan, ki skrbi za smeh po vsem okolišu, sta se zaljubila v Izoli. Čeprav otroka nista njegova, ju je sprejel kot svoja.

Iz skupne ljubezni do gledališča in kančkom razblinjanja osebnih spominov na prvi šolski dan otrokoma že osmo leto zapored jutro popestrita s prav posebno in zabavno budnico: "Menim, da bi morali vsi otroci prvi šolski dan po počitnicah v učilnico vstopiti ne s strahom, temveč z nasmehom. To je bistvo tega, kar počneva. Da se že zjutraj skupaj nasmejemo," pojasnjuje Edith. 

Otroka sta vsako leto bolj navdušena 

Edith nam je zaupala, da so se Tomaževe "glasbene in humorne predstave" začele pred osmimi leti, ko so se kot družina skupaj preselili v Zlateče. "Tomaž je iskal način, kako otroka pomiriti ob prvem vstopu v novo šolo, kjer imajo nekoliko drugačno narečje od tega, ki sta ga bila vajena," je povedala. 

"Tema njegovih budnic je bila vedno prvi šolski dan, vsako leto pa je s svojo 'predstavo' tudi nadaljeval. Začel je z akustično kitaro, lani je imel lonce, po katerih je razbijal," se z nasmehom spominja Edith. 

Čeprav otroka sprva nista bila navdušena nad glasnimi budnicami, ju z vsakim letom vse bolj razveseljujejo: "Zadnji dve leti opažam, da postajata vse bolj navdušena nad prvim šolskim dnem prav zato, ker ju zanima, kaj jima bo pripravil Tomaž."

Želi si, da njuni spomini na prvi šolski dan ne bi bili takšni kot njegovi 

Vračanje z brezskrbnih počitnic v šolske klopi je lahko za otroke naporno, zaradi česar Costo za otroka tudi prireja ta posebna jutra. "Spomnim se, ko je Tomaž razlagal, da mu je bilo vsako leto težko, celo mučno oditi v šolo. 1. september, po navadi megla, in vračanje v šolske klopi," iskreno pove Edith in doda: 

"Po mojem mnenju to počne tudi sam zase, da spomine na prve šolske dni nekoliko olepša, ker si ne želi, da bi imeli otroci takšne, kot jih je imel on." 

Kakšna je bila letošnja budnica?

Letošnja jutranja zabavna budnica je bila prav tako glasbena, kot vse ostale doslej. A je Edith prav v tej najbolj uživala: "Letos je izbral bolj 'beat' glasbeno različico, ki je čisto po mojem okusu!" 

V njej sta tudi letos vidno uživala otroka, ki od danes naprej obiskujeta 8. in 9. razred. Njun odziv pa si lahko pogledate na spodnjem videoposnetku: 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol