STA/M.P. | 15. 12. 2022, 06:00

Voda vse bolj dragocena: v Vipavski dolini na dobri poti, da se jim ne bi ponovilo najhujše

Profimedia

Letošnja suša je bila jasno opozorilo, da so vlaganja v rezervne vodne vire nujna.

Največja trenutna investicija v občini Ajdovščina, naložba v celovito hidravlično uravnoteženje vodooskrbnega sistema Hubelj-Skuk, prinaša v občino in tudi v širšo Vipavsko dolino boljšo oskrbo s pitno vodo. Gradbena dela, ki so se na treh odsekih začela januarja, so že prek polovice, zaključek je načrtovan oktobra 2023.

Za večjo zanesljivost in mirnejši spanec

Z izgradnjo rezervnih vodnih virov in povezovanjem vodovodnih sistemov želi občina Ajdovščina povečati zanesljivost oskrbe s pitno vodo tudi v sušnih mesecih.

V primerih okvar na vodovodu želi izboljšati kakovost pitne vode v celotnem sistemu in povečati število gospodinjstev, ki se z vodo oskrbujejo iz javnega omrežja. "Letošnja suša nas je jasno opozorila, da naš vodooskrbni sistem deluje na robu zanesljivosti, zato so vlaganja v rezervne vodne vire preprosto nujna," je poudaril vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj ajdovske občine Janez Furlan

Priključenih bo dobrih 20.000 odjemalcev

"Vodovodna povezava od Lokavca do Skuka, s katero sta vodooskrbna sistema Hubelj in Skuk odslej povezana, je v celoti zgrajena in je že v fazi testiranja ter priprave dokumentacije za uporabno dovoljenje," je povedal skrbnik projekta Peter Kete. Vidno je napredovanje gradnje vodohrana Hubelj ob vodarni v Ajdovščini.

Zgrajeni sta že dve od skupno treh celic vodohrana, v katerem bo prostora za 3000 kubičnih metrov vode. 

Dela hitro potekajo tudi na tretjem odseku gradnje nove infrastrukture, ki bo vodovod Gora pripeljal vse do Hrušice in bo v tem delu občine Ajdovščina vsem prebivalcem omogočil priklop na javno vodooskrbno omrežje.

Nepredvidene težave

Zaradi težavnega terena so morali zgraditi pilotno steno ob zajetju Hubelj, dela pa so zaradi odkritja temeljev rimske ceste in posledično arheoloških raziskav nekoliko zaustavljena tudi pri gradnji vodovoda v Podkraju.

Vrednost investicije je skoraj 6,4 milijona evrov, sofinanciranje iz Kohezijskega sklada je predvideno v višini nekaj več kot treh milijonov evrov, sofinanciranje iz državnega proračuna pa v višini nekaj nad pol milijona evrov. Delež občine Ajdovščina bo predvidoma znašal 2,8 milijona evrov. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol