N. V. | 2. 2. 2023, 16:55

Višji regres: to je minimalni znesek, ki vam ga to leto mora izplačati delodajalec

Profimedia

Zaradi dviga minimalne plače, se bo zvišal tudi regres: dobili ga bomo skoraj 130 evrov več kot lani. 

V začetku januarja je vlada zvišala minimalno plačo. Zaradi dviga minimalne plače, se je zvišal tudi regres. V 2022 je minimalni regres znašal 1.074,43 evra neto. Letos bo vaš regres višji za 128,93 evra.

V letu 2023 bo minimalni regres, ki vam ga mora izplačati delodajalec, znašal 1.203,36 evra neto.

Konkreten znesek, ki vam ga bo izplačal delodajalec je sicer odvisen od tega, kje delate:

  • Če delate v zasebnem sektorju, zakon ne določa konkretnega zneska, ki ga je dolžan izplačati delodajalec. Določa pa, da mora delodajalec regres izplačati delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta in da mora biti izplačilo regresa najmanj višini minimalne plače.
  • V javnem sektorju pa je višina vaše plače in regresa odvisna od plačilnega razreda.
Profimedia

Celotni regres vam pripada, če ste pri podjetju zaposleni vsaj eno leto. Če je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa, sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. To ne velja, če dela krajši delovni čas.

V primeru odpovedi boste del regresa vrnili

Če ste celotni regres že dobili, a pred koncem leta z delodajalcem prekinili pogodbo o zaposlitvi, morate vrniti sorazmerni del regresa. 

Regres mora biti nakazan do 1. julija

Mnogo delodajalcev regres izplačuje po delih ali z zamudo, ob tem pa se pogosto sklicujejo na likvidnostne težave v podjetju, poroča Žurnal.

V izjemnih primerih se lahko podjetju podaljša rok izplačila do 1. novembra, sicer pa morajo regres izplačati do 1. julija letošnjega leta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.