J. Z. | 11. 11. 2022, 20:00

Visoke plače županov: kateri so najbolje plačani?

Združenje mestnih občin Slovenije

Nekateri to delo opravljajo neprofesionalno, ob redni službi, spet drugi so za svoje delo dobro plačani. Preverili smo, kateri največ.

Slovenija ima 212 občin in prav toliko županov. Od leta 2008 so plače županov del enotnega plačnega sistema: župani se v skladu z njim razvrstijo med 46. in 59. plačnim razredom, pri čemer je razred odvisen od tega, koliko prebivalcev ima občina. Izhodiščnim bruto plačam se nato prištejejo še dodatki za delovno dobo, nadure, izobrazbo in podobno. Preverili smo, kakšne so najvišje plače, ki jih prejemajo, in kdo jih dobi. 

Nepoklicnim nadomestilo za polovico plače 

V aktualnem mandatu, ki se počasi izteka, funkcijo župana poklicno opravlja 156 županov, nepoklicno pa 56. To pomeni, da niso zaposleni kot župani, pač pa opravljajo še drugo službo. In kaj to pomeni za njihovo plačo?

Če župan funkcijo opravlja nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 odstotkov plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo župana opravljal poklicno. Med drugim sta nepoklicna župana tudi župana dveh večjih občin - Celja in Kočevja - Bojan Šrot in Vladimir Prebilič. Prvi ima svojo odvetniško pisarno, drugi je predavatelj na FDV. 

Kdo zaslužil največ in kdo najmanj?

V najvišji plačni razred spada župan prestolnice, saj v Ljubljani živi več kot 200.000 prebivalcev. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je julija zaslužil 4.887 evrov bruto z dodatki, razkriva portal plač v javnem sistemu. 

Združenje mestnih občin Slovenije

Plača župana Maribora je v 57. plačnem razredu, nato pa do 46. razreda navzdol sledijo plače preostalih županov. V 46. razredu so plače županov občin, ki imajo do 2000 prebivalcev. Mariborski župan Saša Arsenovič je tako julija prejel 4.404 evrov bruto, sledil je domžalski župan Toni Dragar s 4.120 evrov bruto plače, na četrtem in petem mestu pa sta bila kranjski župan Matjaž Rakovec in novomeški župan Gregor Macedoni. Njuna bruto plača je znašala 

Uredništvo

Najnižje plačilo so prejeli župani občin Destrnik, Kuzma in Radenci, Franc Pukšič, Jožef Škalič in Roman Leljak. Pukšič in Škalič sta prejela po 958 oz. 1406 evrov, Leljak pa 1627 evrov, še kažejo podatki portala plač v javnem sistemu. 

Se obetajo spremembe?

Interesno združenje županov slovenskih občin je v zadnjih letih večkrat predlagalo, da bi se spremenilo razmerje med plačo župana, ki funkcijo opravljajo poklicno, ter nadomestilom za nepoklicno opravljanje funkcije. Kot so spomnili, župan za nepoklicno opravljanje funkcije prejeme 50-odstotno nadomestilo. "Ob dejstvu, da nosi enako mero odgovornosti kot za poklicno opravljanje funkcije, ocenjujemo, da bi bilo prav, da se to razmerje zmanjša," so navedli. Njihov predlog je višje, na primer 80-odstotno nadomestilo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord