23. 10. 2023, 19:39 | Vir: STA

Razsipavanje davkoplačevalskega denarja? Ministrstvo dalo šest milijonov evrov za slabše računalnike

Profimedia

Ministrstvo je s šestimi milijoni kupilo 13000 nižjecenovnih prenosnikov, ki so neprimerni za resno delo.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je po navedbah portala preiskovalno.si z nakupom 13000 nižjecenovnih prenosnikov neracionalno porabilo za šest milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev, posel pa enakovredno porazdelilo med štiri ponudnike, da nihče ne bi podvomil o favoriziranju enega. Na ministrstvu te navedbe zavračajo.

Šestmilijonski posel so si razdelila štiri podjetja, je v nedeljo na svojih spletnih straneh objavil portal. Gre za podjetja Lamcom, Unistar, Gambit trade in Acord-92, vsakemu je ministrstvo namenilo 1,6 milijona evrov za 3250 prenosnikov.

Ob tem preiskovalno.si navaja oceno računalniških strokovnjakov, da je ministrstvo z razpisom naročilo 13.000 povprečnih, če ne slabših in cenovno bolj ugodnih prenosnih računalnikov, neprimernih za resno delo. Procesorji so starejši, grafične kartice slabše. Cena posameznega prenosnika z davkom pa je bila manj kot 500 evrov.

Avtor prispevka se sprašuje, kam bodo te prenosnike podtaknili, da upravičijo neracionalno porabo davkoplačevalskih sredstev. Osnovne šole so namreč z računalniki množično opremili v času covida-19, pred letom dni pa so šolam razdelili dva milijona evrov za računalniško opremo.

Profimedia

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so se na zapisano odzvali s pojasnilom, da so javno naročilo za nakup prenosnih računalnikov objavili 21. julija. Razdeljeno je bilo na štiri sklope, postopek pa so vodili na ministrstvu za javno upravo. Potrdili so, da so bili uspešni ponudniki Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92.

Ker je bil v razpisu pogoj, da prenosnik ne sme presegati vsote 500 evrov z vključenim davkom, so trije ponudniki ponudili računalnike s procesorji 12. generacije, sicer bi vsoto presegli, so zapisali. Hkrati so zagotovili, da so prenosniki dovolj kakovostni tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike, saj je razlika med procesorji 12. in 13. generacije minimalna.

Računalnike so kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, so dodali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol