STA/M.P. | 23. 6. 2022, 16:17

Vlada odločila glede nove cene dizla na avtocesti, kdaj stopi v veljavo?

Profimedia

Kot pravi infrastrukturni minister, gre za zavezo naftnim trgovcem in kupcem po Sloveniji. Kakšna bo po novem cena dizla?

Vlada je na predlog infrastrukturnega ministra Bojana Kumra sprejela uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu (mestnih odsekih).

Tovornjakarji ne bodo hodili tankat v mesto

S tem je vlada, kot pravi Kumer, zaključila en del pogajanj z avtoprevozniki. Od njih je že tudi prejela zagotovila, da se pri polnjenju rezervoarjev tovornjakov ne bodo množično prestavljali na servise zunaj avtocestnega omrežja.

Medtem ko je zunaj avtocest najvišja dovoljena cena dizla pri 1,848 evra za liter, se na bencinskih servisih zunaj avtocest trenutno giblje pri nekaj več kot dveh evrih za liter

Infrastrukturni minister Bojan Kumer: "Vlada bo izenačila ceno dizla znotraj in zunaj avtocestnega križa."

Infrastrukturni minister Bojan Kumer: "Vlada bo izenačila ceno dizla znotraj in zunaj avtocestnega križa."

Bobo

Dizel bodo tako lahko na avtocestnih servisih po istih cenah kot zunaj avtocest polnili vsi.

Prispevki za bencin bodo medtem ostali.

Nižje cene v veljavi za vse

Uredba določa, da bodo nižje cene veljale za vse, ne le za avtoprevoznike. "Gre samo za ukinitev dveh prispevkov, torej samo za dizel in samo za bencinske servise na avtocestnem križu," je po seji vlade pojasnil Kumer.

Od trgovcev z naftnimi derivati ob tem pričakuje, da bodo konkurenčno prilagodili maržo, ki na avtocestah ni regulirana. 

Bobo

Po Kumrovih besedah naj bi sprejeti ukrep trajal mesec ali dva, več pa ne. Vlada bo sprejeti uredbi poslala v objavo na Uradni list, veljati bosta začeli naslednji dan po objavi. V najboljšem primeru bi tako lahko veljali s petkom.

Zakaj le dizel?

Na vprašanje, zakaj so se omejili le na dizel, je minister pojasnil, da je cena dizla višja, ker bolj obremenjuje okolje. Obenem je to gorivo pomembnejše za gospodarstvo in lahko tudi bolj vpliva na inflacijsko spiralo v nadaljevanju.

Obenem so želeli ohraniti čim več zelenih dajatev na bencinu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol