10. 8. 2023, 16:01 | Vir: STA

Vlada odločila: to so poklici, ki bodo morali v ponedeljek v službo, tudi zdravniki?

Nebojša Tasić/STA

Čeprav bo 14. avgust dela prost dan, za njih to ne bo veljalo. 

V petek bo poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan izdal odredbo, s katero bo ne glede na ponedeljkov prost dan predvidoma odredil delo zaposlenim pri izvajalcih kritične infrastrukture, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, zaposlenim v centrih za socialno delo ter zaposlenim na področju veterine.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Razen, če predstojnik, poslovodna oseba ali poslovodni organ nemoteno delovanje zagotovi drugače," je na novinarski konferenci pojasnila direktorica Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman.

Poziv upravnim enotam

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo po besedah Bezjak Cirmanove te pozvala, naj bodo odprte. Dovoljen bo mednarodni tovorni promet, odprte bodo zavarovalnice, vsi plačilni sistemi bodo delovali nemoteno.

Zaradi izrednih razmer bodo v ponedeljek izjemoma dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja masa presega 7,5 ton - dovoljen bo torej mednarodni transportni promet.

Kaj pa vrtci?

Če bo treba, bodo v ponedeljek na območjih, ki so jih prizadele poplave, za nudenje varstva otrok odprti vrtci. Na ta dan bodo kot običajno delali tudi izvajalci nujnih storitev, kot so tudi izvajalci institucionalnega varstva, kamor sodijo domovi za starejše.

Profimedia

Vsi plačilni sistemi bodo v ponedeljek delovali nemoteno, tudi vsi plačilni nalogi z valuto 14. avgust bodo poravnani kot na običajen delovni dan. To pomeni, da bodo s tem datumom obremenjeni računi plačnikov, sredstva pa nakazana na račune prejemnikov plačil, je pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič.

To po njegovih besedah velja za vsa domača in čezmejna plačila, poslovanje na bankomatih in plačevanje s karticami, pa tudi za poslovanje spletnih in mobilnih rešitev posameznih bank. Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek medtem zaprte, bodo pa delale zavarovalnice. Na Ljubljanski borzi se ne bo trgovalo, je dodal minister.

Kaja Šoštarec/STA

Javni promet nemoten

Hkrati bosta v ponedeljek medkrajevni avtobusni javni potniški promet in notranji železniški promet delovala po načrtovanem počitniškem voznem redu za delovni dan. Določene linije se zaradi neprevoznih prometnic še vedno ne izvajajo, kjer je mogoče, pa so urejeni obvozi.

Ažurne informacije so na voljo na spletnih straneh koncesionarjev avtobusnega prometa in Slovenskih železnic, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Posamezna ministrstva bodo izvajanje morebitnih drugih nujnih storitev še sporočila v najkrajšem možnem času, je še napovedala Bezjak Cirman. Ob tem je spomnila, da že velja odredba poveljnika Šestana, da so lahko trgovine odprte ob nedeljah in ob dneva prostih dnevih, ni pa nujno, če se trgovci odločijo drugače.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol