STA/M.P. | 15. 6. 2022, 16:17

Se bo bencin podražil in kakšna bo NOVA cena?

Bobo/fotomontaža

Premier Robert Golob je tik pred odhodom v Bruselj odgovoril na trenutno najbolj vroči vprašanji. Kaj je napovedal?

Cene pogonskih goriv bodo od prihodnjega torka za obdobje 12 mesecev vnovič delno regulirane. Vlada se je namreč odločila uvesti regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest, medtem ko bodo na avtocestah lahko trgovci cene določali sami.

"Trg izven avtocest žal ne deluje," je pojasnil premier Robert Golob.

Bobo

Golob je pojasnil, da so iskali predvsem ravnovesje in cene, ki jih potrošniki še lahko prenesejo. V naslednjem letu bodo regulirane marže vseh trgovcev, zdaj so bili sprejeti ti sklepi, režim bo vstopil v veljavo v torek.

Prvi koraki pri soočanju z draginjo

Regulacija marž na bencinskih servisih zunaj avtocest je prvi korak vlade pri soočanju z energetsko in prehrambeno draginjo. Nafta se je v zadnjem letu in pol podražila za več kot 75 odstotkov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Golob. Maloprodajne cene sicer tem gibanjem niso v celoti sledile, je ugotovil.

V tem času se je izkazalo, da trg izven avtocest ne deluje, vsi ponudniki imajo skoraj identične cene. In če trg ne deluje, se zdi Golobu prehod na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza.

"Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli nazaj v prihodnosti," je dejal in pojasnil, da se bomo s prihodnjim torkom, 21. junija, v Sloveniji vrnili v režim reguliranih marž na bencinskih servisih izven avtocest ter sproščenih cen na avtocestah.

Bobo

Konkretnih napovedi o novi ceni ni dal, vendar ...

Kaj to pomeni z vidika cen? “Po popolnoma poenostavljenih izračunih bi to za včerajšnji dan, ko ukrep še ni bil v veljavi, pomenilo cene, ki so v tem trenutku na Hrvaškem izven avtocest, nekje na nivoju 1,80 evra na liter,” je pojasnil Golob.

Dodal je, da so tržne cene v tem primeru za isto gorivo, torej dizel, višje od 2,10 evra, v nekaterih zahodnih državah tudi višje od 2,20 evra. “Iščemo točko, kjer lahko omilimo prehod iz sedanjega stanja, ki je v resnici v vseh pogledih izkrivljeno, v neko novo, predvidljivo stanje, tako za potrošnika, kot tudi gospodarstvo ter za državni proračun,” je še poudaril.

A konkretnih napovedi za prihodnji teden Golob ni dal, saj da so te odvisne od borznega dogajanja. 

Dodal je, da bi za 95-oktanski bencin skladno z uredbo včeraj odšteli malo več kot 1,70 evra. Danes je treba za liter dizla zunaj avtocest odšteti 1,67 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,56 evra. Za poln 50-litrski rezervoar bi bilo tako treba odšteti koli 7,5 evra več kot zdaj.

Golob tudi o razbremenitvah za kmete.

Golob tudi o razbremenitvah za kmete.

Bobo

S 1. julijem tudi ukrepi pri potnih stroških, v javnem prometu in kmetijstvu

Hkrati se je vlada s 1. julijem odločila za nekatere omilitvene ukrepe. Med njimi je Golob omenil zvišanje neobdavčenega zneska povračila stroškov za prevoz na delo za 16 odstotkov, zvišanje povračila zneska trošarin za prevoznike v javnem potniškem prometu ter razbremenitve za kmete.

Skupaj s prevozniki nameravajo začeti iskati rešitve, da se zvišanje cen pogonskih goriv ne bi prelilo v podražitve hrane in ostalih dobrin.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord