19. 6. 2023, 21:36

Vlada prižgala zeleno luč: cene pogonskih goriv in kurilnega olja bodo regulirane še leto dni

Profimedia

Nova uredba v veljavo stopa v sredo.

Vlada je na dopisni seji potrdila uredbo, s katero podaljšuje trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja, in sicer še za leto dni, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se od 21. junija lani v Sloveniji vnovič izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. V začetku lanskega septembra je bila vnovič uvedena tudi regulacija cene kurilnega olja.

Profimedia

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov omejene na največ 0,0983 evra za liter dizla in največ 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje pri največ 0,08 evra za liter.

Vlada je potrdila novo uredbo, s katero trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja podaljšuje še za leto dni. Nova uredba v veljavo stopa v sredo.

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizla bosta sicer v naslednjem 14-dnevnem obdobju nekoliko višji, je objavilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Liter bencina bo s torkom zunaj avtocest stal 1,424 evra, 1,2 centa več kot trenutno, cena litra dizla bo s 1,461 evra višja za 2,8 centa. Za liter kurilnega olja bo treba v naslednjih 14 dneh plačati 1,040 evra (trenutno 1,020 evra).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord