K. Ž. | 3. 1. 2024, 08:21

Saj se norčujejo: medtem ko vsi zategujemo pas, si politika viša proračun

Žiga Živulovič jr./Bobo

Poslanci si očitno že manejo roke.

Leto 2024 bo več kot očitno v znamenju podražitev. Tako lahko pričakujemo višje cene cestnine, elektrike ter davkov. A največja podražitev bo v politiki, poroča 24ur.com. Lani so namreč poslanci izglasovali spremembo, s katero bodo letos stranke v skupnem znesku prejele skoraj enkrat več denarja kot pa v zadnjih letih. In kdo se bo najbolj razveselil velikega kupa denarja? Stranki Gibanje Svoboda ter SDS.

Zakonska sprememba je bila sprejeta poleti, in to na precej tih in hiter način. Sprememba predvideva, da si politične stranke, ki so na volitvah dosegle vsaj odstotek, 10 odstotkov proračuna delijo enakomerno, preostalih 90 odstotkov pa sorazmerno glede na število glasov. Kaj to pomeni v praksi? Da večji delež dobijo tisti, ki so na volitvah prejeli več glasov volivcev.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V letih 2024 in 2025 pa bodo dobili še več, saj so državnozborski načrt za financiranje političnih strank zvišali z 2,5 milijona evrov na pet milijonov.

Po letu, ko je Slovenijo pretresla naravna katastrofa in so nekateri ljudje še vedno brez doma zaradi uničujočih poplav, je zakonska sprememba naletela na buren odziv. Najbolj kritični so socialni partnerji. "Tega seveda ni mogoče razumeti drugače, kot da je ravnanje, kadar gre za primer lastnega žepa, drugačno, kot pa kadar se pogovarjamo o prejemkih drugih," je za 24ur.com povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič.

"Po eni strani se strga denar in poskuša varčevati na vseh koncih, po drugi strani pa zdaj povečujemo proračun politiki," je opozoril predsednik Združenja delodajalcev Marjan Trobiš.

V Gibanju Svoboda so za omenjeni medij povedali, da novela zakona o političnih strankah določa zgornjo kot tudi spodnjo mejo, na slednjo pa so postavili višino sredstev. Svoj ukrep so upravičili tudi s tem, da so odločitve sprejemali pred poplavami.

Prvak SDS Janez Janša.

Prvak SDS Janez Janša.

Borut Živulovič/Bobo

Kdo bo dobil največ denarja?

Kot že omenjeno, bosta največ denarja dobili stranki Gibanje Svoboda in SDS. Prvi bodo dobili 80.000 evrov več, drugi pa 50.000 več. NSi bo dobila 15.000 evrov več, nekaj manj pa SD. Levica pa se bo razveselila 9.000 evrov več.

Prej so v Gibanju Svoboda dobivali 85.000,88 evra, zdaj pa bodo dobivali 168.462,28 evra. Stranka SDS je prej dobivala 47.940 evrov, zdaj pa bodo dobivali 97.899,18 evra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord