K. Ž. | 15. 11. 2023, 21:22

Kakšna farsa: vlada naj bi ugotovila, da je zakon o evidentiranju delovnega časa neizvedljiv

Borut Živulović/Bobo

Čeprav bi moral zakon veljati že od ponedeljka naprej, naj bi bil ta po navedbah ministra za gospodarstvo neizvedljiv.

V ponedeljek naj bi začela veljati stroga pravila evidentiranja delovnega časa, a sprejeti zakon po besedah ministra za gospodarstvo Matjaža Hana naj ne bi bil izvedljiv. Že sam zakon je požel ogromen val ogorčenja, še dodatno pa je ljudi podžgalo nedavno razkritje Forbesa Slovenija, da se poleg funkcionarjev tudi visokošolski učitelji ne bodo rabili štempljati, poroča portal N1.

Ravno zaradi tega razloga so se v torek sestali predstavniki koalicijskih strank, med njimi tudi nosilec zakona, minister za delo, Luka Mesec. Po navedbah omenjenega portala naj bi v koaliciji ugotovili, da zakon pravzaprav ni izvedljiv, zaradi česar je popravek nujen. Zdaj pa se poraja vprašanje, kaj točno to pomeni za podjetja, saj naj bi zakon v veljavo stopil že v ponedeljek. Ena možnost je, da inšpekcija za delo ne bo izvajala nadzora.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Storili so napako

Matjaž Han pa medtem priznava, da so naredili napako. "Sem za to, da se delavce zaščiti in da je v tej državi red. Vendar je ta zakon žal napisan tako, da je neizvedljiv. Podjetja ne vedo, kako naj ga realizirajo in tudi delavci bodo imeli zaradi tega zakona težave. Že tako imamo veliko gospodarskih in ekonomskih težav, zato se mi ne zdi v redu, da sprejmemo neki zakon samo zato, da bomo lahko naredili kljukico, v bistvu pa je neživljenjski," je povedal Han za N1. "V zadnjih dneh sem prejel ogromno klicev in mislim, da je jutri na koaliciji treba to vprašanje odpreti, zakon novelirati in ga narediti bolj življenjskega. Ob tem pa tudi priznati, da smo mogoče tukaj naredili napako, in popraviti to, kar smo evidentno naredili narobe."

Minister je kljub približujočemu se ponedeljku prepričan, da bodo le uspeli skleniti "neki ‘gentlemanski dogovor’ v primeru, da bomo vedeli, kakšna bo novela zakona, ki bi lahko začela veljati v roku meseca dni."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol