Uredništvo | 12. 1. 2024, 10:31

Povečano število vlomov v ljubljanskem naselju: bi morali stanovalci živeti v strahu?

Bobo

Stanovalci poročajo o moških z masko oziroma ruto čez obraz ...

Policisti v jesenskem in zimskem času praviloma obravnavajo več vlomov, o povečanju števila vlomov pa v zadnjem času poročajo tudi iz ljubljanske soseske BS3 za Bežigradom.

Da so imeli na Trebinjski ulici v zadnjem času kar nekaj poskusov vlomov v stanovanja, je v Facebook skupino BS3, namenjeno izmenjevanju uporabnih nasvetov in informacij med stanovalci naselja, zapisala ena od stanovalk. "K sreči ni bilo nič zares odvzetega, verjetno gre za amaterje. Običajno v dopoldanskem času," je dodala.

"Na Trebinjski 3 je bil dvakrat poskus v zgornjih nadstropjih. Mlajši moški z masko je kar odklenil vrata in vstopil. K sreči ga je mama pregnala in poklicala policijo. Potem je čez 14 dni ponovno poskusil in tudi takrat ga je pregnala. Potem smo zamenjali vse ključavnice, tudi na zunanjih vratih, in je zaenkrat mir," poroča druga stanovalka, ena pa je dodala, da ve za dva vloma na isti ulici, ko so starejšim tudi dejansko ukradli kar nekaj stvari.

Ne spreglejte:

Preostali stanovalci poročajo tudi o poskusih vlomov v stolpnicah na Vojkovi cesti in na Maroltovi ulici, kjer naj bi bil aktiven mlajši moški z ruto čez obraz. Preventiva pred vlomi naj bi bila, kot je šaljivo zapisal eden od stanovalcev, da imaš boljša vrata kot sosedje.

Kaj pravi policija?

Z vprašanjem, ali beležijo prijave na omenjenih območjih, smo se obrnili na ljubljansko policijo.

Odgovorili so nam, da statistike sicer ne vodijo na način, ki bi nam lahko podal natančne odgovore o številnu tovrstnih kriminalnih dejanj na omenjenem območju, vseeno pa sporočajo, da so na policijskem okolišu BS3 v obdobju od 1. 6. 2023 do 31. 12. 2023 obravnavali en primer vloma v stanovanje in štiri primere poskusa vloma v stanovanje ter en primer vloma v klet.

"Območje tako negativno ne izstopa v primerjavi s preostalimi predeli mesta Ljubljane. Na splošno pa velja, da s preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za kazniva dejanja in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše in vozila, tatvine vozil, drzni ropi in podobno," pravijo.

Število vlomov v stanovanja ali stanovanjske hiše, tudi vikende, iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni, za tarčo pa najraje izberejo stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše.

Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo tako bolj verjetno tarča vloma. Posebno vabljiva so za vlomilce odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do sicer nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje.

Ukrepi, za katere lahko pred daljšo odsotnostjo poskrbite že sami, so po besedah policije med drugim zaklepanje vrat in oken, vklop alarmnih naprav, umik vrednejših predmetov z vidnih mest, to, da na družbenih omrežjih ne objavljate na javnih družbenih omrežjih in da poskrbite, da je videti, kot da je vedno nekdo doma.

Če ste doma sami, pa zaklepajte vrata, vrat ne odpirajte neznancem, imejte zataknjeno varnostno verižico ter uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

"Če kljub vsemu postanete oškodovanec oziroma žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo. Tatvino, vlom v vozilo ali stanovanje ali kakšen drug neprijeten dogodek takoj prijavite najbližji policijski postaji oziroma pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200. Pri izsleditvi sledilca lahko pomagate, če si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: videz, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal in podobno," zaključujejo ljubljanski policisti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol