A. B. | 13. 9. 2022, 08:45 | Vir: STA

Vnovič na cepljenje proti koronavirusu: NIJZ nov odmerek priporoča le določenim državljanom

Profimedia

Trenutno v Sloveniji prevladuje podrazličica koronavirusa BA.5, a je novo cepivo v glavnem namenjeno preprečevanju širjenja druge podrazličice okužbe. Zakaj ga pristojni kljub temu priporočajo?

Danes se začenja cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron.

Izvajalci cepljenja so prejšnji teden naročili okoli 4900 odmerkov tega cepiva, prejeli pa ga bodo danes, so za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Za koga sta primerni cepivi podjetja Pfizer in Moderna? 

V Sloveniji je skupno za 152.640 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. V skladiščih je tudi za 33.000 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Moderna, a to še ni sproščeno, ker proizvajalec cepiva še ni poslal vse potrebne dokumentacije, so še pojasnili z NIJZ.

Bobo

Nacionalna koordinatorica cepljenja Marta Grgič Vitek z NIJZ je prejšnji teden na novinarski konferenci dejala, da sta prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne registrirani za uporabo pri osebah, ki so starejše od 12 let in so bile pred tem osnovno cepljene.

Prilagojena cepiva bodo tako namenjena cepljenju le s poživitvenimi odmerki cepiv, ne pa tudi osnovnemu cepljenju.

Komu pristojni priporočajo ponovno cepljenje? 

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni - ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Cepljenje pa je predvsem priporočljivo za ogrožene skupine, pri katerih je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev, je povedala Grgič Vitek.

Klinične študije kažejo, da prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice, je dejala koordinatorica cepljenja. Omenjeni cepivi sta prilagojeni podrazličici omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča - trenutno v Sloveniji prevladuje podrazličica BA.5.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.